Tramp smijenio Džona Boltona, kosovskog neprijatelja broj jedan i čovjeka koji je htio Ameriku uvesti u novi rat

Boltonov odlazak dolazi u trenutku kada Tramp pokušava ostvariti diplomatski napredak sa dva „neprijatelj“ – Iranom i Sjevernom Korejom

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) otpustio je Džona Boltona (John), svog trećeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, usljed neslaganja u vezi s tim kako rješavati glavne vanjskopolitičke probleme, poput Irana, Sjeverne Koreje i Afganistana.

Tramp je najavio odluku na Twitteru.

– Informirao sam Džona Boltona sinoć da njegove usluge više nisu potrebne Bijeloj kući. Ne slažem se s mnogim njegovim sugestijama, kao ni ostali u administraciji, i zato sam zatražio njegovu ostavku, koja mi je jutros uručena. Zahvaljujem Boltonu na njegovoj službi. Imenovat ću novog savjetnika za nacionalnu sigurnost naredne sedmice – napisao je Tramp.

Boltonov odlazak dolazi u trenutku kada Tramp pokušava ostvariti diplomatski napredak sa dva glavna „neprijatelja“ – Iranom i Sjevernom Korejom.

Ti napori nisu po volji „tvrdolinijašima“ u administraciji, poput Boltona, koji ne vjeruju Teheranu i Pjongjangu, piše „New York Times“.

Tramp se dugo vremena privatno žalio da je Bolton „previše spreman“ da uvede Ameriku u novi rat.

A kandidat za narodnog poslanika iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Anton Berisha, reagovao je nakon vijesti da je američki predsjednik Donald Tramp otpustio svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, koji se smatra kosovskim neprijateljem broj jedan, prenosi Gazeta Ekspres.

“Strpljenje u diplomatiji je neophodno. Prošlo je dosta vremena otkako su nam dobri prijatelji dali do znanja da Džon Bolton ima odbrojane dane u Bijeloj kući“, napisao je Berisha na svom Fejsbuk nalogu.

“Drago mi je što je predsjednik Tramp zatražio njegovu ostavku”, rekao je Berisha, odlazeći zamjenik kosovskog ministra spoljnih poslova.

Prema njegovim riječima, Boltonov odlazak je dobra vijest za državu Kosovo, loša vijest za ujedinjene lobiste i neprijatelje naše državnosti, bilo da su u albanskom prostoru, bilo da su u Srbiji “.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana