Trenutak kada Ruskinja skida nošnju sa sebe zapalio Evroviziju

Posebnu pažnju svojim nastupom u Roterdamu, tokom prve polufinalne noći Eurosonga, privukla je predstavnica Rusije Maniža sa pjesmom “Russian Woman” koja nosi snažnu poruku upućenu svim djevojčicama, djevojkama i ženama širom svijeta.

Ova brineta se na bini pojavila u ogromnoj, šarenoj haljini koja vjerno podsjeća na sarafan – rusku nacionalnu nošnju, no samo trenutak kasnije doslovce je izašla iz nje, počevši da skakuće po sceni u radničkom crvenom kombinezonu.

Trenutak u kojem iz haljine izlazi obučena u kombinezon je već zapalio društvene mreže, praktično je već postao mim, a pored toga što izgleda nevjerovatno zabavno i čini se kao odličan scenski potez, on ima i daleko dublje značenje.

Naime, publika je oduševljena suštinom ove pjesme koja kritikuje narativ konzervativnog društva i zahtijeva od žena da “rode i udaju se prije 30. godine”, a izlazak iz sarafana simbolizuje izlazak iz ralja društva u kome vladaju predrasude i arhaične predstave o tome kako žena treba da živi i ponaša se.

– Imaš 30 godina? A gdje su ti djeca? Slatka si, ali trebalo bi da smršaš – samo su neke od riječi ove feminstički obojene pjesme koja poziva žene da prkose patrijarhalnim pogledima na ljubav, rađanje i žensku ljepotu.

Inače, ova pjesma podigla je veliku prašinu u Rusiji, a čak se i preispitivao Manižin odlazak na Evroviziju. Naime, ruska Unija pravoslavnih žena tvrdila je da pjesma podstiče mržnju prema muškarcima i tražili su da se zabrani i pjesma i spot.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook