Tri vježbe za lijepa i ravna leđa

Donosimo vam tri jednostavne vježbe uz koje možete oblikovati često zanemarene mišiće leđa, koje dodatno opterećuju imperativi uredskog posla.

Znate li koje su najbolje vježbe za zdrava i snažna leđa? Proučite, pripremite se i objavite rat ukočenosti, bolovima i opuštenim mišićima.

1. Podizanje ramena s utezima

◦ Stanite s nogama lagano razmaknutima za širinu stopala, koljena trebaju biti opuštena i lagano savijena, a ruke opušteno padaju sa strane tijela.  
◦ U svaku ruku uzmite uteg težine 2,5 kg, a dlanove ruke okrenite prema tijelu.
◦ Stisnite trbušne mišiće, polagano podižite ramena prema ušima i pazite da su vam laktovi ispruženi. Držite položaj dok nabrojite do tri i zatim se opustite.
◦ Ponovite vježbu osam do deset puta.

2. Vježba u sjedećem položaju s elastičnom trakom

◦ Sjednite na stolicu, a elastičnu traku zavežite oko čvrste strukture (primjerice, kvake na vratima), otprilike pola metra, metar ispred vas, u visini ramena.
◦ Uzmite svaki kraj elastične trake u jednu ruku, dlanova okrenutih jedno prema drugome.  
◦ Savijte laktove i povucite ruke (i trake) prema rebrima, istovremeno gurajući ramena prema nazad i “spajajući” lopatice. Držite položaj dok nabrojite do 3.
◦ Ponovite vježbu osam do deset puta.

3. Ruke u letu

◦ Stanite s nogama lagano razmaknutima za širinu kukova, s utegom od 2,5 kg u svakoj ruci i dlanovima okrenutima jedan prema drugome.
◦ Lagano se savijte iz kukova, nagnite prema naprijed (pritom držite leđa u ravnom položaju) i odignite desnu nogu od poda, dok je lijeva blago savinuta u koljenu. Ispružite ruke u stranu, do visine ramena, i nemojte savijati laktove.
◦ Spustite ruke i ponovite podizanje ruku osam do deset puta.  
◦ Zamijenite noge i vježbu izvedite s desnom nogom kao uporištem težine.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.