Turizam na Kosovu: Potencijal veliki, promocija slaba

Iako sa malom površinom, nešto manje od 11 hiljada kilometara kvadratnih, Kosovo je mjesto koje može postati turistička destinacija i ljeti i zimi.

Kosovo se djeli na pet turističkih regiona – centralni region Prištine, turistički region Albanskih Alpi, odnosno Prokletije, te region Šare, Pomoravlja, Mitrovice i Bajgorške Šalje. Posebno se izdvaja Šar planina i region Prokletija.

Među glavnim prirodnim atrakcijama je Mermerska pećina u Gadimlju, izvor Bijelog Drima, vodopad Miruša, Rugovska klisura, te prirodna i vještačka jezera i izvori termomineralnih voda.

Međutim, i pored ovih turističkih resursa, ti potencijali nisu dovoljno promovisani zato što se institucije Kosova nisu pokazale dovoljno organizovanim za razvoj ove oblasti, u kojima naročito nedostaje infrastruktura, ocjenjuju stručnjaci turizma.

Zekë Çeku, rukovodilac Udruženja za turizam Kosova, kaže da Kosovo nudi nevjerovatne turističke destinacije, ali je problem što se ta mjesta ne promovišu.

„Kosovo ima prelijepe potencijale u svim oblastima, i prirodnim, i kulturnim, turističkim širom cjele zemlje. Imamo turiste koji nas stalno posjećuju, ali je problem što nismo dobro organizovani i što veoma malo radimo na predstavljanju Kosova u svijetu kao turistička destinacija“, navodi Çeku.

Za razliku od ostalih država u regionu, navodi Çeku, Kosovo se razlikuje po gostoprimstvu i dobroj usluzi. Poslijednjih godina zabilježen je veći broj posjetilaca koji su uglavnom iz Velike Britanije, Danske, Japana, ali i iz Kanade i Amerike.

„Naše kulturno naslijeđe je na listi svjetske organizacije o svjetskom nasledstvu, postoje i ostali objekti koji zaslužuju da budu na toj listi, ali nažalost, niko se ne interesuje više u tom pogledu“, kazao je Çeku.

Jedna od poznatijih i atraktivnijih turističkih destinacija tokom zime je sigurno kompleks Brezovica. U toku je procedura za izdavanje ovlašćenja za korišćenje i to za 99 godina uz koncesioni ugovor.

Portparolka Ministarstva trgovine i industrije, Arta Istrefi, u izjavi za RSE kaže da ministarstvo ima strateški plan za promociju turizma, ali dodala da do sada nije urađeno dovoljno u tom sektoru.

„Ukoliko kažemo da je učinjeno dovoljno na promociji turizma, onda nismo u pravu. Ali, promocija je počela je i nastavljamo da radimo na tome jednim većim ritmom. Samo tokom prošle godine organizovali smo 13 konferencija za promociju investicija na Kosovu, uključujući i promociju turizma“, kaže Istrefi.

Nedavno je, inače, zajednički projekat Crne Gore, Albanije i Kosova, „Vrhovi Balkana“, bio nagrađen prvom nagradom na globalnom samitu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja u Abu Dabiju. Projekat omogućava turistima da iskuse najlepše planinarske rute Prokletija koje povezuju sela sve tri države. Opština Peć na Kosovu bila je direktno uključena u ovom projektu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.