Turska je u 2018. ostvarila izvoz od 168,1 milijardu dolara, najveći u historiji

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je njegova zemlja u 2018. godini ostvarili rekordni godisnji izvoz od 168,1 milijardu dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u Izmiru govorio na ceremoniji predstavljanja kandidata na lokalnim izborina 31. marta ove godine, a riječ je o kandidatima za poziciju gradonačelnika Izmira i općina u sastavu tog grada.

Erdogan, koji je ujedno i predsjednik AK Partije, tako je danas predstavio kandidate AK Partije za 25 od ukupno 30 općina u Izmiru. Za gradonačelnika Izmira predložen je Nihat Zeybekci, bivši ministar ekonomije Republike Turske.

U pet preostalih općina u Izmiru, AK Partija nije predstavila svoje kandidate, a u skladu s ranijim dogovorom sa Strankom nacionalnog pokreta (MHP) o zajedničkom djelovanju na lokalnim izborima. Tako su u pomenutih pet općina predstavljeni kandidati u ime MHP-a.

Govoreći tom prilikom o ekonomiji Republike Turske, Erdogan je podsjetio na historijski uspjeh koji je ostvarila njegova zemlja kada je riječ o izvozu.

“Ostvarili smo godišnji izvoz od 168,1 milijardu dolara. To je najveći izvoz u historiji Turske. Naš postavljeni cilj za izvoz bio je 170 milijardi, tako da smo bili veoma blizu”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Unatoč brojnim napadima u trouglu kursa, kamate i inflacije, Turska je u prva tri kvartala 2018. zabilježila rast od 4,5 posto.”

Govoreći o značajnim infrastrukturnim projektima koji su realizirani u posljednjem periodu, Erdogan je potvrdio kako će do kraja ove godine biti završen i autoput koji će spojiti Istanbul i Izmir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.