U Gornjem Ljubinju proslava Dana Osnovne škole “Izvor”: Počasni gost ambasadorka Turske Songül Ozan

Okupana proljetnim suncem i mirisom behara, i dok se u daljini na vrhovima opjevane Šare još uvjek smiješe, poput raštrkana jagnjad, okasnijeli bijeli snijegovi , Osnovna škola “Izvor”  u Gornjem Ljubinju, u Župi nadomak Prizrena, danas je proslavila svoj sedmi rođendan.

Pprisjećajući se mudrih riječi Kahlila Gibrana da  “Naša djeca nisu naša djeca, da dolaze kroz nas, ali ne i od nas, i premda su s nama, ne pripadaju nama, da možemo im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli, jer oni imaju vlastite misli, da možemo okućiti njihova tijela ali ne i njihove duše, jer njihover duše borave u kući od sutra, koju mi ne možemo posjetiti, čak ni u svojim snovima”, danas prisutni mještani, osobito  roditelji, ponosni su na njih kroz njihovu pjesmu i igru, recitaciju koja veselo miluje njihove uši.

Direktorica najveće osnovne škole u nastavi na bosanskom jeziku u prizrenskom regionu  Nedžmija Zečirović je pozdravivši  prisutne roditelje i goste; ambasadorku Republike Turske Songül Ozan, direktora Direktorijata obrazovanja SO Prizren Nexhata Qoqaja i ostale prisutne, istakla da je ovo “poseban dan i da joj je čast što djeli sa djecom školske dane i brigu sa  nastavnicima”.

“Imamo iksusan obrazovni kadar u kojem je većina nastavnika sa više od trideset godina radnog iskustva u prosvjeti. Naši izazovi su obrazovanje djevojaka, unaprijeđenje nastave, pobiljšanje infrasrtrukture škole sa najvećim izazovom  izgradnjre fiskulturne hale za koje je krajnje vrijeme”, istakla je direktorica Zečirović.

Ne krijući svoje ushićenje da se nalazi “među braćom i sestrama” turska ambasadorka  Songül Ozan je poselamivši  prisutne na sverčanoj ceremoniji Dana škole podvukla da “Bošnjaci imaju svoju domovinu Kosovo, ali da imaju i Tursku za svoju domovinu”.

[easyrotator]erf_29_1354141587/erc_81_1367418645[/easyrotator]  
“Republika Turska je dala veliki donprinos na obrazovnom planu Kosova. Želim da pokažete dobar uspjeh u školi i da budete primjer iz Župe za razvoj  demokratskog Kosova”, kazala je međuostalom u svom obraćanju ambasadorka Ozan i dodala da je Turska uvjek spremna da pomogne bošnjačkoj zajednici pa i ovoj školi.

Nexhat Qoqaj, direktor Direktorijata obrazovanja je zahvalio turskoj ambasadorki  na pomoći Turske u obrazovanju i drugim sferama, kao i na doprinosu međunarodnog priznanja  Kosova.  On je dodao da  “ovo mjesto ima prošlost i svoje ime, ime gurbetluka”:

“I kada građani uzimajući torbu na rame, odlazeći na gurbet , i tamo ponosno čuvaju svoje ime. I svaki put na gurbetu razmišljaju na očuvanje svoga identiteta. Samo školovanjem i edukacijom možete sačuvati  cio narod ”, kazao je Qoqaj.

Učenici su potom svojoj publici prikazali bogat kulturno-zabavni prpogram, a  u međuvremenu su svoje stihove kazivali i pjesnici iz Udruženja književnika i pjesnika Turaka i Asocijacije pisaca i pjesnika Bošnjaka.

Adila Zečirović i Aldina Limani dobitnice su priznanja “Najboljih i najuspješnijih učenika”, dok su za najbolje nastavnike proglašeni , prema ocjeni kolektiva, Raman Kasi i Refkija Ibra.

“Ipak sve izreke svijeta na kojem god jeziku bile zapisane, ne mogu opisati sreću i bogatstvo kojom djeca ispune dušu i srce roditelja, ali i brigu kojom ga opterete za cijeli život”.

Raif Kasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.