U Istanbulu posljednji ispraćaj za sportistu stoljeća Naima Suleymanoglua

Postigao je mnogo toga za 50 godina. Tri olimpijske medalje, sedam puta svjetski prvak, šest puta evropski prvak, 46 puta je oborio rekord, podsjetio je predsjednik Federacije za dizanje tegova Turske Tamer Taspinar

U Istanbulu je jučer klanjana dženaza višestrukom turskom, evropskom, svjetskom i olimpijskom šampionu u dizanju tegova Naimu Suleymanogluu, koji je u preminuo jučer u 50. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Klanjanju dženaze prisustvovali su brojni državni zvaničnici, među kojima i premijer Turske Binali Yildirim, ali i mnoga imena turskog svijeta sporta.

Yildirim je podsjetio na Suleymanogluove uspjehe i nazvao ga legendarnim sportistom koji je svoj narod više puta učinio ponosnim.

Predsjednik Federacije za dizanje tegova Turske Tamer Taspinar prije posljednjeg ispraćaja sportiste stoljeća kazao je kako je Suleymanoglu, poznat pod nadimkom ”džepni Herkul”, tokom života nanizao brojne uspjehe.

”Postigao je mnogo toga za 50 godina. Tri olimpijske medalje, sedam puta svjetski prvak, šest puta evropski prvak, 46 puta je oborio rekord. Ne vjerujem da će se nakon ovoga oboriti toliko rekorda. Podigao je težinu tri puta veću od vlastite, bio je na naslovnici lista ‘Time”, podsjetio je Taspinar.

Dodao je kako je Suleymanogluu nadimak ”džepni Herkul” zaista i pristajao.

Predsjednik Gimnastičke federacije Turske Suat Celen kazao je kako je riječ o velikom sportisti i da je bio prijatelj sa preminulim Suleymanogluom.

”Izgubili smo legendarnog sportistu. Svima je bio uzor. Veoma smo potreseni“, rekao je Celen.

Suleymanogluu je nedavno transplantirana jetra, a nakon boravka u jedinici intenzivne njege u bolnici Atasehir Memorial u Istanbulu, preminuo je 18. novembra. Jedan od rijetkih dizača utega u historiji (jedan od ukupno četiri) koji je na službenom natjecanju uspio podići težinu tri puta veću od vlastite. Proglašen je najuspješnijim turskim sportistom svih svremena i jednim od najuspješnijih dizača tegova u svijetu. Sportski autoriteti proglasili su ga sportistom stoljeća.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana