Ubica iz Toulousa mrtav, iskočio kroz prozor pucajući po svima

Ministar unutrašnjih poslovaClaude Gueant novinarima je rekao da je Mohammad Merah u jednom trenutku skočio kroz prozor i pucao po svima te da je pronađen mrtav na tlu.

U paljbi su povrijeđena dva policajca, a ministar je zahvalio i odao počast svim policajcima i ostalima koji su učestovali u operaciji.

Ministar opisuje da su policajci kamerom pokušavali locirati Mohammeda gdje se točno nalazi u stanu. Kada su krenuli provjeriti kupaonicu, a ondje se i skrivao, Mohammad je izletio i počeo divljački pucati koristeći različito oružje.

Zvaničnici su rekli da su pripadnici specijalne jedinice upotrijebili gas u pokušaju da omame osumnjičenog i uhvate ga živog.

Specijalci su upali u petospratnicu poslije opsade koja je trajala više od 30 sati.

Merah je za to vrijeme rekao policijskim pregovaračima da je ubio tri vojnika prošle sedmice i još četiri osobe ispred škole u Toulousu kako bi osvetio smrt palestinske djece i zbog učešća francuske armije u operacijama u Afganistanu.

On je rekao da je prihvatio misiju Al Kaide nakon što je prošao obuku u Pakistanu i otkrio je imena još jednog vojnika i dva policajca koje je namjeravao da ubije, rekli su ranije istražitelji.

Komunikacija sa Merahom prekinuta je sinoć, nakon što on nije ispunio obećanje da će se predati. Policija je tokom noće periodično bacala šok bombe da bi uplašila osumnjičenog i navela ga na predaju.

Merah je prije prekida komunikacije rekao da želi da umre sa oružjem u rukama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.