Ubio se američki pilot koji je bombardovao Srbiju

Američki borbeni pilot potpukovnik Harold F. Huč Majers ubio se jer nije mogao da izdrži pritisak savjesti i stalne noćne more, koje su ga mučile od 1999. godine i bombardovanja Srbije i Crne Gore.

Majers je prije nekoliko mjeseci penzionisan uz dijagnozu posttraumatskog stresnog sindroma, poznatog i kao ”vijetnamski sindrom” i teške depresije.

Njegova supruga kaže da 12. septembra ništa nije slutilo da će Majers dići ruku na sebe.

„Proveli smo predivan dan zajedno, bili smo na ručku, uživali. Ali je on ćutao više nego obično. Takav je bio stalno posljednjih nekoliko godina… A kada smo došli kući, izvukao je pištolj i rekao: ”Izvini, ne mogu više da izdržim”, a onda ispalio hitac u sljepoočnicu „, rekla je uplakana Elizabet i dodala da će ga pamtiti kao pravog, istinskog heroja.

Za razliku od njene izjave, lokalna policija tvrdi da je u dom Mejersovih došla na poziv o prijavi porodičnog nasilja. Policija vjeruje da je Mejers prijetio supruzi pištoljem, poslije čega je ona pobjegla iz kuće. Elizabet Mejers, međutim, i dalje negira da je između nje i muža bilo sukoba.

Prema izjavama Mejersovih prijatelja, kojima se povjeravao, pilot je imao noćne more.

„Sanjao je ljude kako gore od bombi, njihovu vrisku, jauke. Sanjao je djecu, starce, raskomadana tijela… Najgore je bilo kada nije mogao da se probudi i pored takvih snova. To mu je očigledno došlo glave”, rekao je jedan od njegovih prijatelja.

Majers je učestvovao u bombardovanju brojnih žarišta u svijetu. Prije NATO napada na SRJ pod nazivom “Milosrdni anđeo”, bombardovao je i ciljeve u Republici Srpskoj, a učestvovao je i u operacijama u Iraku i Avganistanu.

Američki mediji prenose da je bio više puta nagrađivan i odlikovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.