UDBK-Njemačka sa zamjenikom ministra za dijasporu u Vladi Republike Kosova (VIDEO)

Tok sastanka se odvijao prema unaprijed odredjenom dnevnom redu prezentovan javnosti preko naših medija putem interneta, radio dijaspore i dr. Sastanku su prisustvovali prestavnici UDBK iz Holandije i Luxemburga.

Tema: Bošnjaci na Kosovu i u dijaspori, status i perspektive.

1.- Bošnjacke opštine na Kosovu – težisno Vitomirica.
2.- Organizovanje nastave na Bosanskom jeziku medju Bošnjacima Kosova.
3.- Formalno uvezivanje dijaspore Bošnjaka Kosova na evropskom nivou.
4.- Aktivnosti na relaciji MATICA – DIJASPORA i medjusobne veze.
5.- Informisanje Zamjenika ministra za dijasporu u Vladi Kosova, gospodina Ćerima Bajramija.  

Prije prelaska na Dnevni red, predsjednik UDBK Osman Destanović predstavio je prisutne članove  Upravnog odbora zamjeniku ministra za dijasporu gospodinu Bajramiju koristeći priliku za kratko upoznavanje sa načinom osnivanja i osnivanjem udruženja. Širi opis nije bio potreban sobzirom na cinjenicu da je UDBK – Njemačke  kao najorganozvanije i najuspješnije udruženje Bošnjaka porijeklom sa Kosova poznato i gospodinu Bajramiju i široj javnosti.

Po prestavljanju odbornika od strane gospodina Destanovića, gospodin Bajrami se kroz svoj govor zahvalio Upravnom odboru na pozivu i organizaciji sastanka. Istakao je zahvalnost za uložen veliki trud od strane odbornika i članova udruženja na planu afirmacije Bošnjastva u dijaspori ali i matici Kosovu kroz različite oblike kontakata, komunikacije i konkretne saradnje. Posebno je naglasio humanitarni aspekat i akcije koje su po toj osnovi sprovedene zbog čega UDBK ima visok ugled i mejsto kod svakog dobronamjernog Bošnjaka i gradjanina Republike Kosovo, i šire u regionu i dijaspori.

VIDEO

Izvor:dijaspora-bk.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.