Visoki predstavnik EU na Kosovu razgovarao sa predstavnikom Bošnjačke zajednice Rasimom Demiri

Ispred Bošnjacke zajednice šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar primio je predsjednika DSB-a Koalicije VAKAT i zastupnika u parlamentu Kosova Rasima Demiri.

Zastupnik u Parlamentu Rasim Demiri,na početku razgovora upoznao je visokog predstavnika EU o položaju i stanju Bošnjačke zajednice,te je naveo probleme sa kojima se susreće Bošnjačka zajednica.

Najveći problem za Bošnjačku zajednicu, kako je rekao Demiri u razgovoru sa Žbogarom,jeste pitanje decentralizacije odnosno formiranje novih Bosnjačkih opština,Rečane,Vitomirica i Gora.

Demiri je napomenuo i to da u zadnjem izvještaju o napretku Kosova,koji dolazi od strane EU na čijem je čelu trenutno Žbogar, po pitanju decentralizacije nije se pomenuo zahtjev Bošnjacke zajednice.

U daljem razgovoru sa šefom kancelarije EU na Kosovu,gospodinom Žbogarom, zastupnik u parlamentu Koalicije VAKAT, Rasim Demiri upznao specijalnog predstavnika  i sa drugim problemima.

On je obavjestio predstavnika EU, kako je vrlo malo pripadnika Boščnjačke zajednice zastupljeno i zaposleno u državnim institucijama i javnim preduzećima.

Razgovaralo se i o broju Bošnjaka na Kosovu,gdje je Demiri izrazio veliko nezadovoljstvo preleminarnih rezultata, jer kako je rekoa,prema podacima kojima raspolazemo, Bosnjaka je vise na Kosovu,jer je i veliki broj ostao neregistrovan.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izrazio je zabrinutost o problemima sa kojima se susreće Bosnjačka

zajednica,te je obećao da će posjetiti one sredine u kojima žive Bošnjaci.Između ostalog,razgovaralo se i o nacrtu zakona o RTK koji će uskoro biti usvojen u parlamentu i o amandmanu kojeg

je podnijela parlamentarna grupa 6+, radi uvođenja trećeg kanala za nevećinske zajednice.Od specijalnog predstavnikate je zatražena podrška po ovom pitanju.


Na kraju razgovora zastupnik u parlamentu Republike Kosovo,Rasim Demiri zahvalio se visokom predstavniku EU SamueluŽbogaru za sve ono sto čini EU,kako za drzavu Kosovo,tako i za Bošnjačku zajednicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.