Uhapšeno 25 hakera iz grupe “Anonymous”


anonymous-ko-su-oniPolicija u Argentini, Čileu, Kolumbiji i Španiji uhapsila je 25 osoba koje se sumnjiče da pripadaju hakerskoj grupi Anonymous koja je izvela ilegalne upade na internet stranice u ovim zemljama, saopćio je u srijedu Interpol.

Uhapšene su osobe starosti od 17 do 40 godina i zaplijenjeno je 250 komada kompjuterske opreme i mobilnih telefona, javio je BBC.

Španske vlasti saopćile su da je jedna od četiri osobe koje su uhapšene u Španiji, kako se sumnja, rukovodila kompjuterskim operacijama Anonymousa u toj zemlji i Južnoj Americi.

Operacija je provedena nakon hakerskih upada koje je ova grupa izvela na južnoameričke internet stranice – kolumbijskog ministarstva odbrane i predsjedništva, čileanske nacionalne biblioteke i čileanske elektroenergetske kompanije Endesa.

Hakerska grupa Anonymous, koja postoji od 2008. godine, bori se protiv cenzure na internetu i svega što predstavlja krupni kapital, a do sada je srušila brojne internet stranice, među kojima ranije ovog mjeseca i stranicu Interpola.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook