Uklonite celulit i suvišnu vodu iz organizma

Koje namirnice treba jesti kako biste uklonili nakupljenu vodu u organizmu te se riješili celulita? Nutricionisti iz savjetovališta Vitaminoteka objašnjavaju kako nastaje i kako riješiti ovaj problem.

Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, pušenje, genetske predispozicije i hormonske fluktuacije faktori su koji igraju važnu ulogu u nastanku celulita.

Da biste se riješili celulita potrebno je pozabaviti se svim faktorima. Ipak, mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, zapravo, leži u pravilnim prehrambenim navikama.

Imajte na umu da su prehrambeni savjeti za uklanjanje suvišne vode iz organizma te eliminaciju celulita, u principu, isti. Preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, narandže, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici i pomažu u izlučivanju suvišne tekućine, a samim time i detoksikaciji organizma.

Izvorska voda i biljni čajevi

Unos dovoljno tekućine (barem dvije litre dnevno) izuzetno je važan jer se pospješuje izmjena tvari, a samim time i uklanjanje toksina. Time se poglavito misli na izvorsku vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice, koji potiču cirkulaciju i detoksikaciju organizma.

Čega se kloniti?

Valja voditi računa i o namirnicama koje zbog svog sastava (bogatstvo holesterola, masti, purina, jednostavnih šećera) pogoduju nagomilavanju tjelesnih otrova i zadržavanju tekućine. Nepoželjne namirnice čiji je unos uputno ograničiti uključuju junk food, bijeli kruh, slatkiše, životinjske masti, konzervirano povrće, kafu, alkohol, gazirane napitke, crveno meso, suhomesnate proizvode te rafinirane namirnice i namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol, poput primjerice soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti.

U borbi protiv celulita pomoći će i svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od minimalno 30 minuta, masaža kritičnih područja, nošenje šire odjeće, nepušenje te svakodnevno opuštanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.