Ulje od kojeg bježe smrtonosne bolesti

Visoka razina oleinske kiseline, koje u maslinovom ulju ima do 80 posto, pridonosi zdravlju krvožilnog sistema. Osim toga, u postupku dobivanja maslinovog ulja ne koriste se hemikalije i konzervansi, što znači da to ulje zadržava vitamine, mononezasićene masne kiseline i druge sastojke kojih ima u zrelim maslinama.

Naučni tim iz Španije pratio je 40.622 osobe stare između 29 i 69 godina kroz razdoblje od 13 godina, istražujući njihove prehrambene navike. Željeli su ustanoviti mogu li prehrambeni faktori smanjiti rizik od preuranjene smrti od raka, bolesti krvožilnog sistema ili nekog drugog uzroka.

Osobe koje su konzumirale najviše maslinovog ulja imale su smanjeni rizik od smrti za 26 posto te smanjeni rizik od smrti zbog bolesti srca za čak 44 posto, uporedno s osobama koje su zaobišle ovo zdravo ulje u prehrani.

Tokom istraživanja 956 osoba je umrlo od raka, 416 je umrlo od bolesti krvožilnog sistema, a 417 zbog drugih tegoba.

Osim toga, stručnjaci Katalonskog instituta za onkologiju iz Barcelone ustanovili su inverznu vezu između količine konzumiranog maslinovog ulja te izgleda za smrt. Naime, za svakih 10 grama konzumiranog maslinovog ulja, bio je prisutan sedam posto niži rizik od smrti te 13 posto niži rizik od smrti zbog srčanih bolesti. Drugim riječima, što su više maslinovog ulja ispitanici konzumirali, izgledi da će umrijeti bili su manji!

Mnoge su prethodne studije povezale ovo ulje sa smanjenjem pojave raka dojke, dišnih puteva, gornjeg probavnog trakta te kolorektalnog raka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.