Umotate li meso u sjajnu ili tamnu stranu folije prilikom pečenja? Važna razlika koju bi apsolutno svi trebali znati!

O aluminijskoj foliji pisalo se puno tekstova jer je ona u posljednje vrijeme postala neizostavni pomoćnik u kućanstvu. No, danas vam otkrivamo kako pravilno odabrati aluminijsku foliju. Da, ima razlike.

Za svaku upotrebu najbolja je deblja folija jer se ne morate brinuti da će se potrgati. No, kako pravilno koristiti aluminijsku foliju kada pečete omiljene namirnice? Evo odgovora.

Kada koristiti mat, a kada sjajnu stranu aluminijske folije?

Sigurno ste primijetili da folija ima jednu sjajnu, a drugu mat stranu. Kvaliteta pečenja i dobiveni okus ovise i o tome s koje strane stavite foliju na lim za pečenje.

Sjajna strana bolje odbija toplinu i manja je vjerojatnost da će se zalijepiti za hranu, dok mat strana propušta toplinu. Stoga uvijek pazite da vanjska strana uvijek bude mat, a sjajni dio okrenut prema unutra prema hrani. Još jednom – mat strana propušta toplinu, a sjajna je odbija.

Dakle, ako pečete meso i okrenete posudu za pečenje tako da sjajna strana bude gore, morat ćete kuhati hranu mnogo duže. Stoga kod pečenja mat strana folije uvijek treba biti gore, propušta toplinu i hrana će se brže skuhati bez isušivanja. Sjajna strana uvijek treba biti na vrhu ako hranu treba duže držati toplom.

Isto vrijedi i ako je potrebno zaštititi hranu od temperature (npr. hrana izvađena iz frižidera trajat će puno duže i neće se pokvariti). Stoga, kada se ne peče, sjajna strana uvijek treba biti okrenuta prema van, piše Dom i dizajn.

I fun gastro fact za kraj: Ako volite hrskavu koricu prženu do zlatne boje, koristite foliju za pečenje mesa na sljedeći način. U prvoj fazi pečenja pokrijte meso aluminijskom folijom, ali je pred kraj ne zaboravite skinuti kako bi se korica lijepo zapekla. Idealno je skinuti foliju 5-10 minuta prije kraja pečenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.