UN razočaran što SAD nisu zatvorile Guantanamo

U saopćenju je Pillay dodala da je „uznemirena neuspjehom da se pronađu osobe odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući i mučenja koja su se tamo događala“.

„Pozivam Kongres Sjedinjenih Američkih Država da poduzme mjere koje će omogućiti američkoj administraciji da zatvori zatočenički centar u zaljevu Guantanamo“, rekla je Pillay i dodala kako bi trebalo da SAD poštuje princip prema kojem niko ne bi trebao biti poslan u zemlju u kojoj bi mogao biti podvrgnut mučenju.

„Deset je godina otkada je vlada Sjedinjenih Američkih Država otvorila pritvor Guantanamo, a od 22. januara 2009. godine su tri godine otkako je američki predsjednik naredio da se zatvori u narednih 12 mjeseci“, požalila se Pillay.

Danas, nastavila je Pillay, „ova ustanova i dalje postoji i neki ljudi su još zatočeni nepravedno i na neodređeno vrijeme, očigledno kršeći međunarodna prava“.

Pillay je pozvala američku vladu da provjeri da li su uslovi pritvora u skladu s normama ljudskih prava, prema međunarodnom pravu, dokle god Guantanamo bude otvoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.