Ustav Kosova propisuje stroge uslove za vanredno stanje, ne duže od 60 dana

Posle povećanja broja slučajeva koronavirusa na Kosovu, premijer Avdulah Hoti najavio je da proglašenje vanrednog stanja treba razmotriti kao opciju, ali Ustav Kosova propisuje vrlo stroge uslove po ovom pitanju, piše Reporteri.

Ustav Kosova kaže da vanredno stanje može da proglasi predsednik Kosova, kada postoje potrebe za hitnim merama zaštite, kada postoji unutrašnja pretnja ustavnom uređenju ili javnoj bezbednosti i u slučaju prirodne katastrofe, koja pogađa celu teritoriju Kosova ili njen deo.

Prema ovom dokumentu ograničenja prava i sloboda mogu da se čine samo u kraćem vremenskom periodu.

“Za vreme vanrednog stanja, Ustav Republike Kosovo se ne suspenduje. Ograničenja prava i sloboda zagarantovanih ovim Ustavom postavljaju se samo u meri u kojoj je to potrebno, za ono malo vremena koliko je potrebno i u potpunosti u skladu sa ovim Ustavom. Za vreme vanrednog stanja zakon o skupštinskim i opštinskim izborima se ne može menjati“, piše u kosovskom ustavu.

Navedeno je da vanredno stanje ne može trajati duže od 60 dana.

“Vanredno stanje traje dok opasnost preti i ne može trajati duže od 60 dana. Uz saglasnost većine poslanika Skupštine koji su prisutni i glasaju, vanredno stanje se, ako je potrebno, može produžiti za naredni periode od 30 dana, ali ne više od 90 dodatnih dana.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook