Ustavni sud Kosova: Povećanje plata premijera i ministara nije neustavno

Ustavni sud Kosova je ocjenio da nije u suprotnosti sa Ustavom odluka Vlade iz decembra 2017. godine o povećanju plata premijera i ministara, kao i njihovih zamjenika.

Haradinaj je u decembra 2017. godine, 100 dana po stupanju na dužnost, udvostručio svoju i plate svojih najbližih saradnika, te je njegova plata sa 1.500 povećana na 3.000 eura.

Po toj odluci koja je suspendovana do odluke Ustavnog suda, pet zamjenika premijera bi imalo plate od po 2.500 eura, ministri po 2.000, zamjenici ministara po 1.150 eura, šef osoblja premijera 1.850 eura, a njegovog zamenik 1.400. Šef kabineta premijera bi dobio 1.670 eura, dok bi politički savjetnici premijera primali između 1.100 i 1.340 eura.

Povećanje plata premijeru, zamjenicima i ministrima automatski povećava plate predsjednika i sudija Vrhovnog suda, državnog tužioca, predsjednika i sudija Apelacionog suda i predsjednika i sudija osnovnih sudova, kao i tužilaca na tim nivoima, pošto su njihove plate zakonom vezane za plate premijera, zamjenika premijera i ministara.

Tim povodom Ustavnom sudu obratili su se poslanici opozicionog Samoopredjeljenja.

Ustavni sud je u ponedjeljak uveče saopštio da “nije dokazano da odluka o povećanju plata predstavlja pitanje ustavnog nivoa”, kao i da iz argumenata podnosilaca “ne proizlazi da je Skupštini povrijeđeno ili onemogućeno izvršenja ustavnih nadležnosti za usvajanje i sprovođenje državnog budžeta”.

Što se tiče sukoba interesa, Ustavni sud je saopštio da to nije u njegovoj nadležnosti, dok je povodom prigovora da je povećanje plata povredilo odredbe Ustava o jednakosti pred zakonom i druge, taj sud objavio da “podnosioci zahtjeva nisu predočili ubjedljive činjenice” o tome, stoji u saopštenju suda.

Ustavni sud smatra i da podnosioci zahtjeva “nisu dostavili ubjedljive dokaze” ni za svoje tvrdnje da je osporena odluka Vlade proizvela povrijede ustavnih nadležnosti Skupštine ili povrijede bilo koje ustavne odredbe.

Odmah po objavljivanja te odluke su reagovali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja.

Šef poslaničke grupe LDK, Avdullah Hoti je ocjenio da je ta odluka “skandalozna, kao i ostale odluke ove vlade manjine”, i najavio da će joj se suprostaviti “demokratskim, političkim i zakonskim sredstvima”, dok je poslanica Samoopredjeljenja, Albuljena Haxhiu ocjenila odluku Ustavnog suda kao “sramnu”.

Ona je još poimenično optužila sudije Ustavnog suda Kosova da nisu uspjeli da odbrane ustavnost niti da pokažu stručni i lični intregritet.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana