Uz pomoć koronavirusa ušli u ligu nakon 133 godine

Senzacionalan je bio rasplet doigravanja za engleski drugi rang takmičenja. Ne zbog same finalne utakmice u kojoj je Vikomb savladao Portsmut sa 2:1, nego zbog načina na koji su do tog susreta došli igrači pobjedničkog kluba. Vikomb je nakon 133 godine uspio ući u Championship.

Mali klub iz okoline Londona vječno je tavorio po nižim ligama, nema nijedan značajniji trofej u svojim vitrinama, ali sad su uspjeli ispisati historiju uz veliku pomoć koronavirusa.

Naime, u trenutku kada su zbog pandemije prekinuta sva nogometna takmičenja u Engleskoj, Vikomb se nalazio na osmom mjestu trećeg ranga takmičenja (Ligue One). Engleski nogometni savez donio odluku kako će se sezona nastaviti onda kada epidemiološke prilike to dozvole, ali samo u Premijer ligi i drugom rangu, pa se pojavio problem šta će biti s trećim rangom, odnosno na koji način će se odrediti putnici za viši rang.

Kompromis je pronađen u odluci da se, s obzirom na činjenicu da nemaju svi klubovi jednak broj odigranih utakmica, konačan poredak utvrdi na način da se broj osvojenih bodova podijeli s brojem utakmica.

Vikomb je bio osmi u trenutku prekida, a kada je izračun napravljen došli su na treće mjesto, obzirom na dvije utakmice zaostatka. Upali su u plej-of koji su igrale ekipe od 3. do 6. mjesta i nakon izbacivanja Flitvuda, pa onda Oksforda, pao je i Portsmut.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana