VUČIČ DOBIO ŠAMAR IZ BRISELA: “Srbija nije demokratija, prekidaju se pregovori sa EU”

DW konstatuje i da je Njemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci sjenku na njen uspješni kancelarski mandat.

Srbija nije demokratija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendovati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji na vlasti opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića brutalno guši opoziciju i kontroliše medije i pravosuđe, piše Deutsche Welle-DW.

Predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću draže je da vjeruje da iza masovnih demonstracija stoje strane sile, nego da prizna da su one izraz nezadovoljstva njegovom vlašću i zato širi teorije zavjere, što je naučio od svog mentora Slobodana Miloševića, navodi u komentaru DW.

Nakon što je zabilježio ubjedljivu pobjedu na “izborima” koje je bojkotovala opozicija i sada kontroliše dvije trećine mandata u parlamentu, “Vučić nema objašnjenje za to kako ‘strani agenti’ mogu da kontrolišu desetine hiljada ljudi širom Srbije. Niti navodi ikakva imena. Naprosto širi iste teorije zavjere koje sežu još u vrijeme vladajuće jugoslovenske komunističke partije”, piše DW.

To je, kako se navodi u komentaru, “naučio od svog mentora, bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, koji je također mutirao od komuniste u nacionalistu”. “Vučić također tvrdi da je demokratski vladar i usvojio je metode svog mentora za opstanak na vlasti gušenje opozicije, preuzimanje medija i držanje pravosuđa pod kontrolom”.

U komentaru se navodi da je i na demostracije odgovorio šaljući svoje jurišnike, uniformisane ili provokatore u civilu, koji se, suprotno onome što Vučić tvrdi, nisu suzdržavali već su tukli i muškarce i žene oborene na tlo, pa i djecu. “Domaće snage sigurnosti već odavno su sramota države Srbije”, smatra DW.

“Srbija nije demokratija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Evropske unije. EU ima dovoljno problema sa autokratskim liderima u svojim redovima”, kazao je komentaror DW.

DW konstatuje i da je Njemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci sjenku na njen uspješni kancelarski mandat.

Kada je Njemačka preuzela predsjedavanje EU, od Merkel su se, piše DW, mogle čuti lijepe riječi o pravnoj državi i demokratiji.

“Međutim, riječi nisu dovolje. Potrebna je akcija. Pristupni pregovori Srbije treba da budu suspendovani sve dok je Vučić na vlasti. Zvaničnici EU treba da zatraže nezavisnu istragu brutalnih napada na demonstrante. Ako Srbija odbije saradnju, njenim ministrima treba zabraniti ulazak u EU”, smatra DW.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana