Uz zajedničko klanje kurbana, ilahije i kaside, Manastirica obilježila najveći muslimanski praznik – Kurban Bajram


Veliki broj mještana sela Manastirice koji žive u inostranstvu već treće godine pokreću akciju klanja zajedničkog kurbana u svom rodnom mjestu. I ove godine u Manastirici Kurban-bajram se obilježava na poseban način – klanjem zajedničkog velikog kurbana.

Preko 97 porodica iz dijaspore izdvojili su novčana sredstva, a organizacioni odbor sela koji zaslužuje svaku pohvalu, na čelu sa Muhamedom Durmišijem i Asidinom Durmišijem bio je angažovan za kupovinu krupnih grla goveda, koja su danas zaklana na ime Kurban-bajrama.

Uz učenje tekbira, klanje zajedničkog kurbana počelo je oko 10 sati. Na ime Kurban-bajrama zaklano je 11 bika. Preko 3000 kilograma mesa podjeljeno je po seoskim domaćinstvima. Ove godine meso kurbana podjeljeno je i po drugim selima Župe, Podgore i u gradu Prizrenu. Kurban je takođe podjeljen i u nekoliko porodica drugih manjinskih zajednica u Župi.

Kao i prethodne dvije godine, i danas se prisutnim đematlijama sela obratio imam Abdija ef. Kuljići, zaahavlivši svima koji su učestvovali u akciju klanja zajedničkog kurbana i pozvao sve prisutne da na ovaj prelijepi dan pomognu kako bi se današnji kurbani propisno žrtvovali i raspodjelili.

Pozdravno pismo u ime svih mještana koji su zanijetili kurban a posebno ispred mještana koji žive i rade u inostranstvu, pročitala je učenica Asima Bajšini a pismo zahvalnosti pročitala je Hanisa Kuljići.

Današnjoj vjerskoj manifestaciji povodom najvećeg muslimanskog praznika Bajrama prisustvovali su i mališani kojima su dodjeljeni Bajramski pokloni, sendviči, slatkiši i sokovi. 

Klanje zajedničkog kurbana u Manastirici postaje velika vjerska i kulturna manifestacija ne samo u tom bošnjačkom selu nego u Župi. Iz godine u godinu povećava se broj osoba koji učestvuju u zajedničkom klanju kurbana.

Osim djeljenja kurbanskog mesa, nekoliko stotina prisutnih mogli su se poslužiti domaćim specijalitetima, kahvom, sokovima, sendvičima, voćem i uživati uz najljepše bošnjačke ilahije i kaside.

Neka dragi Allah ukabuli kurbane i upiše dobrote svakome koji ih čini na ovom dunjaluku. 

Kompletan video snimak sa današnje manifestacije koji će biti objavljen u dva djela možete pogledati na našem portalu.

Ljubižda

Donje Ljubinje

Rečane

Stružje

Pousko

Lokvica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.