“Vatra” koja se rodila u kosovskom ratu (VIDEO)

Kada se Kosovo po─Źetkom 1999. na┼ílo u ratu, jedna beba iz Pec╠üi ostala je u pri┼ítinskoj bolnici bez roditelja i oni su je prona┼íli tek nakon tri mjeseca. ┼Żena koja se o njoj starala u me─Ĺuvremenu dala joj je ime Fljaka, ┼íto u prijevodu sa albanskog zna─Źi plamen ili vatra.

Sedam dana prije po─Źetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije porodica Muri─çi dobila je ─çerku. Zbog zdravstvenih komplikacija dijete je moralo biti preba─Źeno u bolnicu u Pri┼ítinu.

Pod nadzorom ljekara i medicinskog osoblja iz srpske i albanske zajednice, Fljaka je boravila u pri┼ítinskoj bolnici bez majke, oca i ┼íire rodbine tri mjeseca. Roditelji su bili protjerani i nisu imali informacije o novoro─Ĺen─Źetu.

U jednom periodu o djetetu se brinula Aj┼ía Re─Ĺbogaj, koja je bila iz istog kraja kao i porodica Muri─çi i ona je djevoj─Źici dala ime.

“Ona je preuzela inicijativu da me uzme iz bolnice nakon bombardovanja. Uzela me je iz bolnice i dr┼żala me kod sebe oko tri nedelje, ili mo┼żda ─Źak ─Źetiri. Brinula se o meni. Iako je Kosovo bilo oslobo─Ĺeno od srpskih snaga, porodica koja je boravila u Sarajevu nije mogla da se vrati na Kosovo. Od 24. marta do 5. juna nisu mogli da do─Ĺu na Kosovo, zbog problema na granici”, ka┼że Fljaka.

Porodica Muri─çi imala je sre─çu te je u pri┼ítinskoj bolnici, za koju su prethodno ─Źuli da je usljed vojnih dejstava uni┼ítena, prona┼íli svoje “nestalo” dijete. Za razliku od njih, mnogi Kosovari ni 20 godina od okon─Źanja rata nemaju nikakve informacije o svojim nestalim. Oko 1.600 osoba i dalje se vode kao nestali, od kojih su ve─çina Albanci.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐