Veber: Njemačka je za Kosovo nova Amerika

Politički analitičar Veća za politiku demokratizacije, Bodo Veber, nada se da poruka kancelarke Merkel stavlja tačku na rizičnu i (samo) destruktivnu dinamiku u procesu dijalog Kosovo-Srbija, koju gledamo gotovo godinu dana.

Koha Ditore: Prošle nedelje kancelarka Merkel izjavila je da ne može da bude promena granica na Balkanu, odbijajući tako nedavne izjave i predloge predsednika Tačija i Vučića. Zašto je bilo neophodno da Merkelova izađe javno protiv te ideje i da li to zatvara raspravu o podeli/razmeni teritorija/korekciji granica?

Bodo Veber: Izjava kancelarke Merkel i zvaničnika nemačke vlade da je vreme promena granica na Zapadnom Balkanu prošlo je nešto što je rečeno na početku dijaloga, to ga je omogućilo i to je bio jedan od ključnih principa prvobitnog okvira procesa.

Stoga je bilo prirodno da kancelarka Merkel izađe javno da ponovi ovu osnovnu činjenicu, bez obzira na političke izjave o podeli, razmeni teritorija, korekciji granice itd, od objavljivanja završne faze pregovora u dijalogu, jula 2017., što je poteklo od Beograda, a nedavno se proširilo u Prištini i nekoliko zapadnih prestonica.

Ovo je takođe jasan znak da su se poruke Berlina iza zatvorenih vrata – za Vučića i druge da prestanu sa besmislenim, opasnim dizajniranjem mapa – pokazale kao nedovoljne, i da je bila potrebna snažna javna poruka.

Po mom mišljenju, ovo je trebalo da se dogodi ranije, ali je dobro što je ovo rekla javno. Zaista se nadam da će ovo završiti opasnu i (samo) destruktivnu dinamiku, koju gledamo gotovo godinu dana.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana