Velika Britanija: Islamske škole među najboljim

Sa učenicima koji postižu izuzetne rezultate islamske škole su rangirane među najboljim obrazovnim institucijama u Velikoj Britaniji.

“Postižemo izuzetne rezultate sa najranjivim kategorijama učenika-sa slabijim učenicima iz osnovnih škola kao i sa učenicima koji se nalaze u udomiteljskim porodicama ili potiču iz porodica sa niskim primanjima”, izjavio je Hamid Patel, direktor srednje škole za djevojke Tauheedul Islam Girls.

Škola, smještena u industrijskom gradu Blackburnu, proglašena je za obrazovnu instituciju koja je postigla najbolje rezultate u Blackburnu sa Darwenom,sjevernozapadnaj Engleska.

Rezultati su pokazali da je 95 odsto učenika ostvarilo izuzetno visok uspjeh (uključujući Engleski jezik i Matematiku), dok je 76 odsto prošlo nedavno uvedeni maturski ispit.

Statistički podaci iz Odjela za obrazovanje pokazali su da je škola Tauheedul najbolja u cijeloj zemlji po uspjehu učenika koji su u osnovnim školama imali uspjeh ispod prosjeka.

U martu škola je ušla u užu selekciju za izbor gimnazije godine od strane Times Educational Supplement (TES), sedmičnog dodatka Times magazina namjenjenog nastavnicima u Velikoj Britaniji.

U maju prošle godine škola je ocijenjena kao ‘izvanredna’ nakon Ofsted inspekcije (Ofsted je Ured za standarde u obrazovanju, dječje usluge i vještine, svoje izvještaje podnose direktno Parlamentu mada su neovisni i nepristrasni) što je čini prvom i jedinom školom u okrugu koja je primila takvu nagradu.

Inspektorica Susan Wareing navodi da se u protekle tri godine nije dogodilo niti jedno isključenje iz škole.

Ona navodi da u školi vlada jak duhovni etos koji je opipljiv i prožima sve ono što škola radi.

U svom izvještaju, inspektori su pohvalili “vrlo učinkovit način predavanja”, “kulturu visokih očekivanja” te “iznimno ljubazne i obzirne” učenike.

“Kultura kontinuiranog poboljšanja uspostavljenog od strane direktora kao i  menadžmenta škole stavlja veliki naglasak na poticanje profesionalnog razvoja i poboljšanje praktične nastave u učionicama”.

Predsjedavajući upravnog tijela, Kam Kothia, kaže da postoji samo mali postotak škola u zemlji koje su dobile ‘takve pohvalne kritike te smo oduševljeni ovakvim pozitivnim komentarima od strane inspektora.”

U Londonu, Tayyibah škola za djevojke je na prvom mjestu od 22 škole u Hackney gdje svi učenici imaju najviše ocjene što predstavlja poboljšanje od 17 odsto u odnosu na rezultate iz 2011. godine.

Procjenjeno je da u V.Britaniji živi oko 2.5 miliona muslimana. Po statistikama Muslimanskog vijeća Britanije oko 400.000 muslimanskih učenika pohađa britanske škole.

Oko 7.000 državnih škola u Britaniji su vjerske škole, što je jedna trećina od ukupnog broja škola, i u njima se obrazuje oko 1.7 milion učenika.

OD 590 vjerskih srednjih škola pet su jevrejske, dvije muslimanske i jedna pripada zajednici Sika, dok ostale pripadaju Engleskoj crkvi, rimokatolicima kao i drugim kršćanskim grupacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.