Novi rok Beogradu i Prištini za dogovor

Ešton ostavila nekoliko dana stranama da se konsultuju i obavijeste je šta su odlučili u vezi sa nastavkom dijaloga.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton revoltirana je nepostizanjem sporazuma, javljaju  mediji.

Ona je ostavila nekoliko dana stranama da se konsultuju i obavijeste je šta su odlučili u vezi sa nastavkom dijaloga.

“Predloženo je nekoliko rješenja, ali razdor između dvije strane je uzak ali i dubok. Sada će se vratiti i konsultovati sa svojim kolegama, te mi u narednih par dana javiti svoje odluke”, stoji u zvaničnoj izjavi Ketrin Ešton na internet stranici Evropske komisije.

Kosovski premijer Hashim Thaçi izjavio je da je Priština bila spremna na sporazum, ali da je oklijevanja bilo na strani Beograda, i najavio da bi nova runda dijaloga mogla biti održana već početkom slijedeće sedmice ukoliko Srbija prihvati principe Prištine.

“Maksimalna velikodušnost”

Thaçi je u Briselu novinarima, po završetku osme runde dijaloga sa Beogradom uz posredovanje EU, rekao da se nada da će “Srbija naredne dane iskoristiti da ozbiljno razmisli i da će dogovor biti postignut”, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Priština je izložila ideju koja je poznata u javnosti i bila je “maksimalno velikodušna”.

“Još jednom želim da istaknem da asocijacija opština neće imati izvršna i zakonodavna ovlaštenja a spremni smo da ponudimo sve što dolazi iz Ustava Kosova. Ako se Srbija složi sa principima, naredna runda biće početkom slijedeće sedmice”, rekao je Thaçi.

On je dodao da sastanci nisu bili laki jer je bilo novih učesnika koji, kako je rekao, nisu prihvatili realnost na Kosovu, i trebalo je vremena da se oni “adaptiraju”.

Thaçi je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stavovi Prištine, kako je rekao, saglasni sa stavovima EU i SAD.

Ponuđena ostavka

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da trenutno nema dogovora u dijalogu sa Prištinom i da ostaju razlike u stavovima kada je riječ o nadležnostima bududuće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.

“I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rješenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora”, rekao je Dačić novinarima u Briselu.

On je dodao da je delegacija Srbije bila jedinstvena a da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobija i gubi.

Premijer Srbije je izjavio da mu je vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je bio u delegaciji Srbije, ponudio ostavku koju on nije prihvatio.

“Svestan težine problema, Vučić mi je u jednm trenutku u toku dana ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio”, kazao je Dačić.

Stav SAD-a

SAD smatraju da je na Prištini kako će “uspostaviti oblike autonomije koju Srbi traže na sjeveru Kosova”, a da je uloga Beograda u tome da im “jasno kaže da je vrijeme da se ta pitanja riješe”, izjavila je u utorak navečer predstavnica za medije State Departmenta Victoria Nuland.

“Mi želimo da vidimo mirno rješenje tih pitanja koje će omogućiti i Kosovu i Srbiji da napreduju, da idu naprijed na evropskom putu”, rekla je Nuland na konferenciji za novinare u State Departmentu.

Prema njenim riječima, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigunost Ketrin Ešton s predstavnicima obje strane radi na “pitanjima paralelnih srpskih struktura”, “priznavanja, normalizacije odnosa” i drugim.

“Očigledno je da je na Kosovu kako će uspostaviti oblike autonomije” za Srbe na sjeveru pokrajine, rekla je predstavnica State Departmenta.

Na pitanje da li i Beograd ima ulogu u rješavanju pitanja položaja Srba na sjeveru Kosova, Nuland je odgovorila da Washington smatra da je uloga “Srbije da jasno kaže srpskim građanima, etničkim Srbima, da je vrijeme da se ta pitanja riješe”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.