VELIKA POTRAŽNJA: Cijena zlata dostigla historijski rekord

Utjecaj ovih faktora na raspoloženje investitora ilustruje činjenica da je holding SPDR Gold Trast, najveći svetski fond koji trguje zlatom, povećao zlatne rezerve u petak za 0,8 posto, na 1.113,78 tona.

Cijena zlata je porasla jutros za više od 1,0 posto, na najviši nivo u više od sedam godina, jer su sumorni ekonomski podaci iz SAD-a otkrili razmjere štete koju trpi najveća svjetska privreda od pandemije Covid-19, ali i zbog novog zaoštravanja američko-kineskih odnosa.

Vrtoglavi rast cijene zabilježio je i paladijum uslijed veće tražnje nego što se očekivalo, izvještava CNBC.

Cijena zlata za spot isporuku skočila je jutros na trgovanju u 4:02 sati po srednjoevropskom vremenu za 1,1 posto na 1.760,85 dolara po unci, prvi put od oktobra 2012. kada je dostigla nivo od 1.763,51 dolara po unci.

Istovremeno, cena fjučersa američkog zlata za junske isporuke porasla je za 0,8 procenata na 1,770,50 dolara po unci.

Tome su doprinijeli loši statistički podaci za april o padu industrije i potrošnje stanovništva u SAD objavljeni u petak, kao i novo zaoštravanje američko-kineskih odnosa zbog mjera Washingtona protiv Huweija, na koje je kinesko ministarstvo trgovine reagovalo najavom da će preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti prava i interese kineskih kompanija, navodi CNBC.

Utjecaj ovih faktora na raspoloženje investitora ilustruje činjenica da je holding SPDR Gold Trast, najveći svjetski fond koji trguje zlatom, povećao zlatne rezerve u petak za 0,8 posto, na 1.113,78 tona.

Od ostalih plemenitih metala, cijena paladijuma je ojačala za 4,2 procenta na 1.980,25 dolara jutros, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji skočila za više od 9,0 posto.

Cijena platine je napredovala za 0,8 procenata na 804,43 dolara, dok je srebro ojačalo za 3,3 posto na 17,17 dolara.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook