Veseli od EU traži da se iznjasi o izjavama gradonačelnika na sjeveru Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je tražio od EU da se izjasni o provokacijama Beograda nakon najave ostavki novoizabranih gradonačelnika opština na severu Kosova, kao i da ostvari ulogu posrednika koju ima u dijalogu Kosovo-Srbija

Gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su danas posle susreta sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem najavili mogućnost podnošenja ostavki na funkcije na koje su izabrani pre pet dana, odnosno 19. maja ove godine.

Veselji je ocenio da te izjave jasno pokazuju nedostatak volje Beograda “za izgradnju mira i dobrosusedstva”.

“Nezavisno od ovih provokacija želim da istaknem da je Republika Kosovo država model u celoj Evropi što se tiče garancija prava nevećinskih zajednica i nastaviće da odlučno u finalnom dijalogu (sa Srbijom) reši probleme prošlosti sa Srbijom obezbedjujući priznanje i stolicu u OUN”, napisao je Veselji na fejsbuku.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je, posle sastanka s predsednikom Srbije, rekao da su izabrani gradonačelnici spremni opet da napuste institucije, ako ne bude razumevanja Prištine, kao i da će se to desiti u svim delatnostima – od tužilaštava i sudova, do prosvete.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana