Veterani UÇK-a prijete blokadom izbora

Veterani UÇK-a su zaprijetili institucijama Kosova da će blokirati biračka mjesta u slučaju da Vladina komisija za verifikaciju veterana ne završi svoj posao do trećeg novembra.

Penzionisani bivši borci UÇK-a kažu da su predmet ismijavanja vlade Kosova, koja nije ispunila obećanje dato prije godinu i po dana.

Ovakve prijetnje veterana kosovskog rata su donesene na sjednici Savjeta za zaštitu prava poraca Oslobodilačke vojske Kosova, održanoj u petak u Kosovo Polje.

List “Zëri” je saznao da su se na ovom sastanku razmatrale i druge opcije, prvo da se protestuje, zatim da se blokira rad Centralne Izborne Komisije na dan izbora trećeg novembra, da se blokira rad svih opštinskih izbornih vijeća kao i blokade glasačkih mjesta.

“Sve dok se ne završi naša verifikacija, naše stanje će se pogoršavati. Do grla mi je došlo ekonomsko i materijalno stanje. Spreman sam da se žrtvujem ovoga puta”, ove su bile neke od riječi jednog od veterana UCK-a iz Podujeva.

Sa druge strane, predsjednik Savjeta za zaštitu prava boraca UÇK-a, Xhevdet Qeriqi je izjavio da još uvijek nemaju jasan stav. On je izjavio da su veterani revoltirani i da razmatraju sve opcije.

“Prošli su svi rokovi za verifikaciju veterana, trebalo je da se završi u maju a sada smo u oktobru, a verifikaciji se ne vidi kraj. Vrh komisije je ušao u izbornu trku ostavljajući sa strane svoja obećanja za verifikaciju”, izjavio je Qeriqi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.