Viber prekida poslovne odnose sa Facebookom

Aplikacija ─çe ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora.

Kompanija Rakuten Viber, jedna od vode─çih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, objavila je danas da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom, prenosi Beta.

“Zloupotreba korisni─Źkih podataka i nemogu─çnost suprotstavljanja nasilni─Źkoj retorici Facebooka pre┼íli su svaku mjeru, zbog ─Źega Viber preduzima odgovaraju─çe mjere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih ta─Źaka sa svoje platforme kako bi za┼ítitio vi┼íe od milijardu svojih korisnika”, navodi se u saop┼ítenju.

Aplikacija ─çe ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi dru┼ítvenih mre┼ża, time podr┼żav┼íi sve masovniji pokret #StopHateForProfit (“Prekinite mr┼żnju radi profita”) sa ciljem bojkotovanja Facebooka, istakli su u Viberu.

Viber je apelovao na kompanije koje se reklamiraju na Facebooku da obustave zakup reklamnog prostora na toj dru┼ítvenoj mre┼żi tokom jula, “kao odgovor na izostanak konkretnih mjera i aktivnosti kompanije u za┼ítiti korisnika platforme od govora mr┼żnje”.

Uklanjanje dodirnih ta─Źaka sa Facebookom

Globalni generalni direktor Vibera Djamel Agaoua izjavio je da Facebook nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svijetu.

“Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i ┼íokantno odsustvo nu┼żnih mjera kojim bi javnost bila za┼íti─çena od nasilnog govora koji ugro┼żava dru┼ítveni red i mir, ovim poslednjim ispadom je oti┼íla predaleko. Mi nismo tuma─Źi istine, ali je istina to da su mnogi ljudi do┼żivjeli neprijatnosti usljed neograni─Źenog ┼íirenja nasilnog sadr┼żaja, i kompanije jednostavno moraju da se jasno suprotstave ovoj pojavi”, rekao je Agaoua.

Aktivnosti ─Źiji ─çe ishod biti uklanjanje dodirnih ta─Źaka sa Facebookom sa aplikacije Viber ─çe biti okon─Źane do po─Źetka jula 2020, dok ─çe zakup reklamnog prostora na ovog dru┼ítvenoj mre┼żi biti obustavljen momentalno, isti─Źe se u saop┼ítenju Vibera.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐