VIDEO: Naj pjesme proteklih 10 godina…

Pjesma „Clocks“ sastava Coldplay proglašena je krajem sedmice za najbolju pjesmi nastalu u proteklih deset godina, prema izboru slušalaca britanskog radio kanala „BBC Radio 6 Music“.

Hit iz 2003. godine nadmašio je tako himnu sastava Arctic Monkeys „I Bet You Look Good On The Dancefloor“, koja se našla na drugom mjestu, prenosi BBC.

„Ovo je odličan rezultat za Coldplay, koji je svakako jedan od najvećih bendova decenije“, izjavio je radijski di-džej Stiv Lamak.

„Pjesma ’Clocks’ prvi je naš pokušaj pisanja pjesme u kojoj je sve počelo od melodijske udice sa početka, a ne od velikog refrena. Naš menadžer je tvrdio da pjesma nikada neće biti hit, a vidite gdje smo sada“, kazao je član benda Vin Čempion

U anketi je učestvovalo više od sto hiljada slušalaca radija koji su tokom januara birali najboljih sto pjesama. Zanimljivo je da listom deset najboljih dominiraju uglavnom bendovi, i to sastavljeni od muških izvođača.

Najbolje plasirani solo izvođač je Džoni Keš koji se na osmom mjestu našao zahvaljujući svojoj verziji pjesme „Hurt“. Kada su u pitanju solo pjevačice, najbolju poziciju na listi zauzela je Lana del Rej koja je sa pjesmom „video Games“ dospjela na 24. mjesto, a slijedi je Ejmi Vajnhaus sa hitom „Rehab“ na 25. mjestu.

„BBC Radio 6 Music“ počeo je da emituje program u martu 2002. godine i prema sopstvenoj procjeni, krajem prošle godine premašena je brojka od milion emitovanih pjesama.

Cjelokupnu listu 100 najboljih pjesama nastalih u proteklih deset godina možete da pogledate OVDJE , a evo kako izgleda lista sa dvadeset najboljih:

1. Coldplay – Clocks
2. Arctic Monkeys – I Bet You Look Good On The Dancefloor
3. Elbow – One Day Like This
4. The National – Bloodbuzz Ohio
5. The Killers – Mr Brightside
6. The White Stripes – Seven Nation Army
7. The Flaming Lips – Do You Realize??
8. Johnny Cash – Hurt
9. British Sea Power – Remember Me
10. Radiohead – There There
11. Muse – Supermassive Black Hole
12. Arcade Fire – Wake Up
13. LCD Soundsystem – All My Friends
14. M83 – Midnight City
15. Midlake – Roscoe
16. Queens Of The Stone Age – No One Knows
17. Sigur Ros – Hoppipola
18. Morrissey – Irish Blood, English Heart
19. Yeah Yeah Yeahs – Maps
20. Bon Iver – Skinny Love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.