Virus ukrao 45.000 fejsbuk lozinki

facebook

Kompjuterski virus Ranmit ukrao je 45.000 lozinki na Fejsbuku, a najveći broj lozinki ukraden je s korisničkih računa u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Kompanija zadužena za internet bezbednost Sekulert saopštila je da je veruje da hakeri koji stoje iza Ramnita koriste ukradene lozinke kako bi se ulogovali na Fejsbuk račune žrtava i onda dalje slali opasni virus njihovim prijateljima.

Osim toga, napadači iskorišćavaju činjenicu da velik broj ljudi koristi istu lozinku za Fejsbuk i ostale korisničke račune, pa postoji opasnost da se virus proširi i korporativnim mrežama”, navodi se u saopštenju.

“Izgleda da hakeri danas sve više eksperimentišu s mogućnošću da stare imejl viruse menjaju modernim virusima dizajniranim za stvaranje haosa na društvenim mrežama. S obzirom na izuzetno veliku količinu ličnih podataka koja je prisutna na Fejsbuku i ostalim mrežama, opasnost od štete postaje ogromna ako se ovakvo sajber oružje nađu u pogrešnim rukama”, rečeno je u komapaniji.

Fejsbuk korisnicima sugeriše da pokrenu antivirusne programe, iako to možda neće biti dovoljno.

“Nije realno očekivati da ćete lako otkriti da ste napadnuti. Ovaj virus samo krade lozinke, i neće se najaviti i dati vam do znanja da ste postali žrtva hakera”, upozorila je kompanija.


Izvor: Fonet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.