Vitamin D u borbi protiv bolesti

Većina ljudi tokom zimskih mjeseci izbjegava fizičke aktivnosti u prirodi. Ovo izbjegavanje hladnog zraka znači i izbjegavanje sunčeve svjetlosti.

I dok nestrpljivo čekate proljeće, vašem tijelu sve više nedostaje jedan važan vitamin kojeg sadrži mali broj namirnica.

Vitamin D je poznat i kao vitamin sunca jer se stvara u tijelu tokom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Potrebnu količinu vitamina D je teško dobiti putem prehrane, stoga je izlaganje suncu od velike važnosti. Odlična vijest je da u prirodi možete biti u potpunosti odjeveni, a vaše tijelo će i dalje proizvoditi vitamin D.

Zašto je vitamin D važan?

Pomaže tijelu da apsorbira kalcij iz hrane i suplemenata, a kalcij je neophodan za očuvanje zdravlja kostiju. Vitamin D igra važnu ulogu u slanju moždanih signala svim dijelovima tijela i jača imunitet.

Daljnja istraživanja su potrebna, ali su naučnici dokazali da vitamin D smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti.

Alzheimerova bolest

Američki naučnici su dokazali da omega 3 masne kiseline i vitamin D djeluju protuupalno i smanjuju nakupljanje plaka u mozgu, koji je jedan od vodećih uzročnika Alzheimerove bolesti.

Dijabetes

Svakodnevno uzimanje vitamina D putem suplemenata smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 za čak 50%.

Rak dojke

Naučnici su ustanovili da žene koje redovno uzimaju vitamin D, naročito tokom menopauze, imaju čak 3 puta manji rizik od nastanka raka dojke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.