Vitia: Od srijede građani će imati pravo da se kreću samo 90 minuta dnevno

Građani Kosova stariji od 16 godina, od srede 15. aprila, imaće pravo da se kreću samo 90 minuta dnevno, najavio je večeras vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja Arben Vitia.

Građani Kosova stariji od 16 godina, od srede u šest sati ujutro, imaće pravo da se kreću samo 90 minuta dnevno, a vreme izlaska utvrđuje se na osnovu pretposlednjeg broja lične karte, rekao je Vitia.

Ministarstvo zdravlja, borba protiv pandemije, lične karte

Vitia je, kao vođa radne grupe za upravljanje pandemijskom krizom, u kojoj su i tri ministra odlazeće vlade, zahvalio građanima na poštovanju dosadašnjih odluka za ograničavanje kretanja, ali je dodao one, sada kada je broj zaraženih povećan, nisu dovoljne.

Prema konačnoj odluci, izlazak iz kuće je dozvoljen samo sa razlogom, kako bi se izvršila neka usluga ili osnovno snabdevanje.

Za osobe mlađe od 16 godina takođe je dozvoljen izlazak na 90 minuta po istom kriterijumu, ali uz njih mora biti prisutan i član uže porodice.

Za strance će se primeniti ista mera i njihovo kretanje biće određeno na osnovu predzadnjeg broja pasoša.

Tokom vožnje automobila, vozaču nije dozvoljeno da prevozi više od jednog putnika.

Vitia je zamolilo građane starije od 65 godina da ne napuštaju svoje domove.

“Mere se mogu činiti rigoroznim, ali iskustvo drugih zemalja naučilo nas je da sutra može biti prekasno i da ćemo biti primorani da preduzmemo ove mere. Ove nedelje će nas testirati naše strpljenje, broj slučajeva će se znatno povećavati pre nego što će postepeno početi da pada “, ukazao je v.d minsitra zdravlja.

Prema njegovim rečima, sve dosadašnje  odluke koje su u suprotnosti  sa ovom odlukom stavljaju se van snage i biće poništene.

Konferenciji su takođe prisustvovali odlazeći ministri, Rozeta Hajdari i Emilija Redžepi, kao i odlazeći ministar Dželal Svečla.

Na Kosovu je do sada, bez današnjih podataka, registrovano 362 zaražena lica, dok je  zabeleženo osam smrtnih slučajeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.