Vlada Kosova donijela hitan fiskalni paket mjera

Na zahtev vr┼íioca du┼żnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija kosovska vlada donela je odluku o hitnom fiskalnom paketu mera koji predvi─Ĺa, izme─Ĺu ostalog, dvostruku isplatu socijalnih davanja za sve korisnike za april i maj u iznosu do 7,5 miliona evra, uklju─Źuju─çi i isplatu obavljenu ovog meseca.

Ovim paketom predvi─Ĺen je dodatak, u iznosu od 30 evra mese─Źno, svim korisnicima socijalnih i penzijskih primanja na Kosovu koji imaju primanja manja od sto evra i to za april, maj i jun i za ovu namenu je izdvojeno 13 miliona evra.

Vlada Kosova ─çe finansijski pomo─çi trgovcima koji se nalaze u finansijskim problemima zbog vanredne situacije u javnom zdravstvu pa ─çe tako pokriti tro┼íkove mese─Źnih zarada za zaposlene u iznosu od sto sedamdeset (170) evra, za april i maj i za ovu namenu je izdvojeno 41 milion evra.

Kosovska vlada je obezbedila subvencije za zakup, do pedeset odsto vrednosti zakupa, za mala i srednja preduzeća za april i maj i za tu namenu je izdvojeno 12 miliona evra a pokriće i penzijske doprinose za plate za april i maj u vrednosti do osam miliona evra.

Fiskalnim paketom mera omogu─çeno je podizanje beskamatnog kredita za javna preduzec╠üa koja imaju finansijskih te┼íkoc╠üa zbog vanredne situacije u javnom zdravstvu, u cilju obezbe─Ĺenja njihove privremene likvidnosti, sa povratkom do kraja ove godine i za tu namenu je izdvojeno 20 miliona evra.

Vlada Kosova je ovom odlukom omogu─çila pru┼żanje dodatne finansijske podr┼íke kosovskim op┼ítinama koje su pogo─Ĺene sa pandemijom u iznosu do deset miliona evra, a obezbe─Ĺen je i dodatak na aprilsku i majsku zaradu u iznosu od 300 evra za terenske radnike koji su direktno izlo┼żeni riziku zaraze na radnom mestu.

Ova odluka ne odnosi se na sve zaposlene u institucijama ve─ç na medicinsko osoblje (lekari i medicinske sestre), policajce Kosovske policije, slu┼żbenike popravne slu┼żbe, vatrogasce, vojnike KBS, karantinske radnike – Pri┼ítinski studentski centar, slu┼żbenike inspektorata za rad, slu┼żbenike Poreske uprave Kosova, carinike, inspektore tr┼żi┼íne inspekcije, inspektore nadle┼żnih op┼ítinskih inspekcija, slu┼żbenike Inspektorata medicine rada, a za ovu namenu je izdvojeno 15 miliona evra.

Fiskalni paket mera predvi─Ĺa i dodatak od 100 evra zaposlenima u prodavnicama sa prehrambenim proizvodima, pekarama i apotekama za apri i maj, a za to je izdvojeno do tri miliona evra.

Gra─Ĺani koji ostanu bez posla zbog vanredne situacije u zdravstvu dobi─çe mese─Źnu pomoc╠ü u iznosu od 130 evra za april, maj i jun za ┼íta je Vlada Kosova opredelila 4 miliona evra.

Vlada Kosova je opredelila i dva miliona evra za podr┼íku inicijativama i projektima koji imaju za cilj pobolj┼íanje ┼żivota nevec╠üinskih zajednica na Kosovu koji su najte┼że pogo─Ĺeni vanrednom situacijom u javnom zdravstvu.

Zbog obezbe─Ĺivanje finansijske likvidnosti za mikro preduzec╠üa i samozaposlene preko odre─Ĺenih programa Kosovskog fonda za kreditnu garanciju Kosova u iznosu do deset hiljada evra obezbe─Ĺeno je za period od 24 meseca i za ovu svrhu je izdvojeno 15 miliona evra.

Vlada je obezbedila i po pet miliona evra za povec╠üanje bud┼żeta za nepovratna sredstva (grantve) i subvencije Ministarstvu poljoprivrede i Ministarsvu kulture, a 10 miliona evra je opredeljeno za podr┼íku izvoznicima sa Kosova nakon okon─Źanja vanredne situacije u javnom zdravstvu.

Paket mera predvi─Ĺa i isplatu mese─Źne pomoc╠üi za april, maj i jun u iznosu od 130 evra gra─Ĺanima koji su socijalni slu─Źajevi a koji nisu korisnici kosovskog bud┼żeta i za ovu namenu je izdvojeno 3 miliona evra.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐