Vlada trend: Ledene kupke, da ili ne

Ledene kupke su sada u modi. Ovaj oblik terapije hladnom vodom, koji se nekada povezivao sa vrhunskim sportistima, počelo je da primenjuje sve više ljudi različitog nivoa kondicije i aktivnosti.

Ovaj trend je takođe povezan i sa raznim prednostima za mentalno zdravlje, a u nastavku pročitajte sve što bi trebalo da znate o ledenim kupkama…

Šta su ledene kupke?

Ledene kupke su prilično jednostavne i odnose se na proces potapanja tela u ledenu vodu u trajanju od pet do 15 minuta. Dobre su za opuštanje, smanjenje upale mišića, bolova, pa čak i za poboljšanje raspoloženja.

Kako one rade?

Ledene kupke su oblik krioterapije i koriste se godinama. Uvođenjem tela u izuzetno hladno okruženje snižava se temperatura kože i tela, što podstiče veće kretanje krvi kroz vene kako bi telo bilo toplije. U trenutku kada izađete iz kade, vaši krvni sudovi se šire i pune vaše telo kiseonikom, isporučujući ga vašim mišićima i svim glavnim organima. Ovo može imati pozitivan efekat na razne stvari, smanjujući upalu i čineći da se osećate bolje.

Koje su prednosti i mane?

U osnovi, ledene kupke su povezane sa višestrukim prednostima kao što su ublažavanje bolova u mišićima i poboljšanje sna. Neki naučnici sugerišu da ledene kupke mogu pomoći u treniranju vagusnog nerva, koji je povezan sa parasimpatičkim nervnim sistemom. Uvežbavanjem ovog nerva i njegovim aktiviranjem možda ćemo lakše da se suočimo sa stresnim situacijama.

Kada govorimo o neželjenim efektima, jedna od glavnih briga je efekat ledenih kupki na ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima ili visokim krvnim pritiskom. Proces brzih promena telesne temperature utiče na protok krvi. U zavisnosti od bolesti, ovo može biti opasna praksa. Takođe je važno da se pridržavate preporučenog vremenskog okvira za ledenu kupku, jer prekomerno izlaganje hladnoći može dovesti do hipotermije.

Uprkos njihovoj širokoj upotrebi, ledene kupke nisu detaljno istražene, što znači da koristi nisu naučno dokazane ili opovrgnute.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.