Vlahiu: Na Kosovu druga država ne može organizovati referendum

Nijedna druga država ne može organizovati referendum na teritoriji Kosova, izjavio je portparol i savjetnik za medije predsjednice Kosova Arber Vllahiu.

Način i oblik organizovanja referenduma i referendumskih pitanja utvrdjeni su Ustavom i zakonima Republike Kosovo i nijedna druga država ne može da organizuje referendum na teritoriji Kosova – rekao je Vllahiu za Radio Slobodna Evropa.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će, ako bude potrebno, u Srbiji i na teritoriji Kosova biti organizovan referendum o prihvatanju sporazuma koji su u Briselu postigli premijer Kosova i Srbije, Hashim Thaçi i Ivica Dačić, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Portparol predsjednice Kosova Atifete Jahjaga istakao je da sporazum od 19. aprila jasno utvrdjuje pitanja koja se odnose na prava srpske zajednice na Kosovu na evropskom putu Kosova i Srbije kao dvije susjedne zemlje.

Sporazumi treba da se ostvaruju u praksi jer su oni u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo. Posljednji sporazum parafirali su premijeri dvije zemlje i obe države su preuzele obaveze da ga ostvare. Srpskoj zajednici na sjeveru Kosova se nude prava garantovana Ustavom i njima se omogućava bolji život i jednakost sa svim drugim građanima Kosova – kazao je Vllahiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.