Vodič za ravan stomak: Smijeh, kokosovo ulje i brži trbušnjaci

Hrana bogata vlaknima koja pospješuje probavu, brži trbušnjaci, kokosovo ulje, više mlijeka i jaja, recept su za privlačan i lijep stomak bez “šlaufa”.

Male promjene za ravan stomak
Ako se osjećate teško i stomak vam izgleda naduto pravo je vrijeme da izravnate trbuh, usvajanjem malih trikova i novih prehrambenih navika. Sjedite, usporite i polako žvaćite zatvorenih usta, izbjegavati sokove i gazirana pića koja nadimaju crijeva i smanjite unos soli jer izaziva zadržavanje vode.

Kokosovo ulje za vitak struk
Studija brazliskih ljekara je otkrila da su žene koje su za vrijeme dijete svakodnevno vježbale pola sata, izbacile iz prehrane zasićene masnoće i uzimale 30 ml ulja kokosa, izgubile u struku više centimetara nego žene koje su na rigoroznim dijetama. Kokosovo ulje zaslužno je za taj efekt jer podstiče probavu i izbacivanje viška vode iz organizma i ubrzava metabolizam.

Brži trbušnjaci za formiranje mišića
Stomak uvijek bolje izgleda ako je zategnut, a to se jedino može postići vježbanjem, prvenstveno trbušnjacima. Iako je dobro da radite bilo kakve trbušnjake, ubrzavanje tempa aktivira mišiće više nego veći broj trbušnjaka. Zato za pločice na trbuhu vrijedi pravilo “manje je više, ali samo ako je brže”, otkrivaju fitnes treneri.

Borovnice

Borovnice su idealan saveznik ravnog trbuha, utvrdila je studija Univerziteta Michigan. Borovnice se mogu jesti svježe ili zamrznute, a najbolja je kombinacija sa jogurtom. Borovnice su bogate antioksidantima koji ubrzavaju sagorijevanje kalorija, ubrzavaju protok krvi i sprečavaju nakupljanje masti, posebno na trbuhu.

Dva jaja za doručak i ravan stomak za večeru
Dva kuhana jaja idealan su doručak sa nutricionističkog aspekta, jer pružaju organizmu potrebne nutrijente, a što je najvažnije daju osjećaj sitosti i ne nadimaju. Takođe, proteini u jajima ne uzrokuju nakupljanje masnih naslaga, pa ih je dobro jesti ako je vaš cilj smanjivanje obima struka.

Više smijeha za manji stomak
Depresija i stres usko su povezani sa nakupljanjem masnih naslaga na stomaku jer remete redovnu ishranu. Zbog toga dolazi do naglog pada šećera u krvi, ali i prejedanja koje pospješuje taloženje sala na struku. Takva vrsta masnoća se najteže gubi, pa umjesto brige pozovite prijatelje na druženje i priuštite sebi dozu smijeha, koji jača trbušne mišiće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.