Vojska ubija demonstrante ispred kasarne u kojoj je Mursi (VIDEO)

Egipatske snage sigurnosti u petak su ubile najmanje trojicu demonstranta ispred kasarne Republikanske garde u Kairu, gdje se svrgnuti predsjednik Mohamed Morsi drži u zatočeništvu, saopćili su sigurnosni izvori.

Mursijeve pristalice počele su da se približavaju kasarni kada su vojnici otvorili vatru, saopćili su izvori, prenosi Reuters. Pokret Muslimansko bratsvo, kojem pripada Morsi, zatražilo je da on bude vraćen na položaj predsjednika države.  

Vojska, koja je svrgnula Morsija u reakciji na masovne demonstracije, razmjestila je trupe širom Kaira.

Nešto ranije, nekoliko desetina hiljada Egipćana, uglavnom islamista, izašlo je danas na ulične proteste širom zemlje pod parolom “Dole vojna uprava” i sa zahtjevom da smijenjeni predsjednik Muhamed Mursi bude vraćen na funkciju.

Murisjeve pristalice ispunile su bulevar ispred jedne džamije u Kairu i kažu da će tu ostati dok islamistički lider, koji je pobijedio na izborima, ne bude vraćen na položaj.

“Stari režim se vratio i gori je nego ranije”, izjavio je 18-godišnji učesnik protesta Ismail Abdel Mohsen. On i ostali demonstranti odbijaju da prihvate privremenog šefa države Adlija Mansura i smatraju da je on “vojna marioneta”.

Mursiveja organizacija Muslimanska braća pozvala je na proteste, koji se održavaju na nekoliko lokacija u Kairu i ostalim gradovima. Lideri ovog islamskog političkog pokreta insistiraju da skupovi treba da budu mirni, prenio je AP.

Postoji bojazan da će neke ekstremističke grupe, koje su stekle značajan uticaj tokom Murisjeve vladavine, u ovoj situaciji postati nasilne.

SAD traže demokratiju i podržavaju vojsku

Visoki zvaničnici američke administracije založili su se za ponovno uspostavljanje demokratije i političke transparentnosti u Egiptu.

Iza kulisa, piše danas agencija AP , SAD su naznačile Egiptu i svojim saveznicima da prihvataju odluku vojske da svrgne predsjednika Mohameda Morsija i da se nadaju da će vakuum u vlasti popuniti neko naklonjeniji američkim interesima i vrijednostima nego što je to bila Morsijava vlada.

Državni sekretar Džon Keri, ministar odbrane Čak Hejgel i savjetnica za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs, među ostalima, obavijestili su jučer predsjednika Baraka Obamu o svom pozivu kolegama u Egiptu, Izraelu, Turskoj i drugim partnerima SAD na Bliskom istoku.

U njihovom pozivu je prenesen “značaj brzog i odgovornog povratka potpunog autoriteta demokratski izbrane civilne vlade”, rekla je portparol savjeta Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Bernadeta Mihan.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.