Vojvotkinji od Yorka se sudi u Ankari zbog dokumentarca

Ako sud utvrdi njenu krivicu mogla bi biti osuđena na 20 godina zatvora.

Vojvotkinja je jasno rekla da se neće vratiti u Tursku, a britanski zvaničnici insistiraju da nema mogućnosti da ona bude izručena.

Predstavljajući se kao humanitarni radnik vojvotkinja je pratila televizijsku ekipu u državno sirotište u Ankari.

Snimljene su scene maltretiranja, uključujući vezivanje premršave djece za krevet i ostavljanje male djece po cijeli dan u krevecu.

Vojvotkinja od Yorka rekla je da je ona “otišla u sirotište kao mama”.

Ona je posjetila drugu instituciju u Istanbulu zajedno sa kćerkom princezom Eugenijom i rekla joj je situacija u kojoj su ta djeca pomogla da “otvori oči”.

Dokumentarac, koji uključuje i snimke djece u Rumuniji, emitovan je na programu televizije ITV1 u Britaniji u novembru 2008.

To je izazvalo oštro reagovanje turskih političara, koji su optužili vojvotkinju da je uključena kampanju blaćenja reputacije Turske.

Novinar BBC-ja Chris Rogers, koji je bio dio tima programa ITV 2008. godine, rekao je da su znali da se to kosi sa turskim zakonima, ali da je javnost morala biti upoznata.

Rogers, koji je optužen za narušavanje privatnosti, rekao je da je postojao snažan interes javnosti da se to uradi, jer Turska može uskoro postati članica EU.

Rogers je rekao da je turskim vlastima jasno rečeno da moraju poboljšati stanje ljudskih prava u zemlji, prije nego što postane članica EU.

Kada se prvi put pojavila optužnica u januaru vojvotkinja je rekla da je ona išla kao majka i da je srećna što može da stane uz taj film.

Suđenje će trajati nekoliko mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.