Vratite mozak u formu

Ne možete da se sjetite gdje su vam ključevi od automobila ili novčanik? Sretnete nekoga na ulici i onda se dva dana pitate ko je to bio. Sve je to normalno, samo ste malo zapostavili proces pamćenja koji treba da pokrenete.

Za početak, u ishranu uvedite namirnice bogate vitaminima B, C, D i E, jer su istraživanja pokazala da starije osobe koje imaju više nivoe tih vitamina u krvi imaju bolje pamćenje. Uvijek je bolje vitamine konzumirati direktno iz hrane, mesa, jaja, mlijeka i ribe, a izbjegavajte prženu hranu i pakovana peciva.

Kako biste malo razdrmali mozak, igrajte igrice, rješavajte ukrštene riječi ili sudoku. Ako ulijenite mozak, biće mu potrebno izvjesno vrijeme da se vrati u formu.

I fizička aktivnost dobra je za mozak, jer vježbanje dovodi više krvi u njega izazivajući pozitivne promjene. Čak i samo pola sata aktivnosti dnevno napraviće veliku razliku, a uz to će vam se holesterol spustiti na prihvatljiv nivo. Ovdje je napredak u pamćenju najbrži i najvidljiviji, jer čak i oni koji se nisu bavili nikakvom fizičkom aktivnošću, čim počnu redovno da vježbaju, primjećuju promjene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.