Za i protiv novog autoputa od Peći do Prizrena

Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje izjasnili su se protiv izgradnje autoputa Metohija, javlja Gazeta ekspres pozivajući se na izjavu poslanika Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija, koji je otkrio da će novac namenjen za izgradnju atuoputa ići na izgradnju putne mreže namenjene građanima tog dela Kosova.

“Autoput ne treba da se gradi na osnovu političkih argumenata već na osnovu studija izvodljivosti od strane ljudi na terenu koji opravdavaju ovu investiciju. Studije izvodljivosti pokazuju da ne postoji dovoljan intenzitet saobraćaja da bi se opravdala gradnja autoputa, već izgradnja puta sa dve trake koja omogućava lak pristup građanima i razvoj poslovnog koridora od Peći, Đakovice, do Prizrena”, rekao je Hoti za Ekonomiju Onlajn

Umesto za izgradnju auto puta sredstva će biti usmerena na razvojne projekte u poljoprivredi, rekao je Hoti.

Hoti je pojasnio da će ulaganja biti usmerena u proširenje magistralnog puta Istok-Peć-Dečani-Đakovica do Prizrena obilaženjem kroz glavna naselja i tranzitne rute, kako bi se izbegao promet u gradovima kroz koji prolazi. .

Ministar za infrastrukturu u tehničkoj vladi Palj Ljekaj je međutim rekao da će se izgradnja autoputa obaviti.

„Što se tiče Pokreta samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, mislim da oni nemaju pravo da to kažu, jer u ovom delu Kosova ima više od 620.000 stanovnika kojima je potrebna dobra infrastruktura koja ne služi pojedincu, već zajednici, građanima i ekonomiji. Dakle, glupost je kad čujem to, jer nisam gledao regione, već sam radio za građane i pustio druge da pričaju koliko žele, ali autoput u ovom delu Kosova će kad tad biti završen“, rekao je Ljekaj.

Ljekaj je dalje objasnio da će budući autoput biti sa naplatom, ali da će suma biti simbolična.

Procena je da bi taj autoput koštao oko milijardu evra.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana