Za intenzivniji okus: Recept za sirup od bazge s posebnim dodatkom

Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece. Sirup od bazge jedna je od najpopularnijih varijanti konzumacije cvijeta bazge, a kako biste taj fini napitak dodatno obogatili okusom, donosimo vam recept za sirup od bazge s koprivom.

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija. Potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Mnogima je najdraži domaći bakin recept za sirup od bazge, no možete isprobati i sirup od bazge obogaćen koprivom. Recept koji donosimo je mjera za otprilike 4 l sirupa bazge s koprivom. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama.

To znači da ćete na deset cvjetova bazge i stapki koprive koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na sto cvjetova trebat će vam deset litara vode, deset kilograma šećera i deset limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa. Vrijedi spomenuti i da se kopriva zbog svojih svojstava naziva i proljetnom kraljicom zdravlja.

Sastojci za sirup od bazge s koprivom:

15 cvjetova bazge
15 stapki koprive
3 l vode
4 dag limunske kiseline
2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
3 kg šećera

Priprema soka od bazge s koprivom:

Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

izvor zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.