Zabranjeno klanjanje u Taj Mahalu, osim petkom

Ranije ove godine muslimanima iz drugih mjesta zabranjeno je obavljati molitvu u džamiji.

Vlasti Indije zabranile su obavljanje molitvi u džamiji u kompleksu Taj Mahal, osim petkom za vrijeme džuma-namaza, prenosi agencija Anadolija.

Ured za arheološka istraživanja Indije izdao je direktivu prema kojoj muslimani više neće moći obavljati molitve u džamiji u Taj Mahalu, osim petkom.
Zvaničnik Ureda Vasant Swarankar rekao je za list The Times of India da je direktiva izdana u skladu s prethodnom presudom Vrhovnog suda Indije.

“Namazi će biti klanjani u džamiji samo petkom i moći će im prisustvovati samo lokalni stanovnici, uz obavezno pokazivanje ličnih dokumenata”, rekao je Swarankar.

Odluka Vrhovnog suda

Čelnik džamijskog odbora Syed Ibrahim Hussein Zaidi oštro je osudio zabranu i nazvao je antimuslimanskom.

“To samo pokazuje njihov mentalni sklop. Zabrana je nelegalna i ne možete zabraniti vjernicima da obavljaju molitve svakodnevno”, rekao je Zaidi za Anadoliju.

U julu ove godine indijski Vrhovni sud naredio je da se muslimanima iz drugih mjesta zabrani obavljati molitvu u džamiji.
U odluci se navodi da je džamija nalazi u sastavu kompleksa Taj Mahal, koji je jedno od tzv. sedam novih svjetskih čuda i čija je zaštita prioritetna.

Mauzolej za suprugu
Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri koji je u 16. stoljeću izgradio šah Džahan kao mauzolej za svoju suprugu Mumtaz Mahal.

Kompleks se sastoji od centralne oktagonalne građevine od bijelog mramora te džamije i kuće za odmor.

Hiljade turista svakodnevno posjećuju Taj Mahal kao jedno od najspektakularnijih arhitektonskih djela na svijetu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana