Zaev slučajno rekao da Rama, Tači, Vučić, Erdogan i Putin pripremaju podelu Kosova

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, otkrio je tajni plan za promenu granica Kosova, rekavši da iza tog cilja leže interesi Rusije i Turske.

Zaev je postao žrtva ruskih šaljivdžija Alekseja Stoljarova i Vladimira Kuznecova koji koriste lažne identitete državnih lidera i pozivaju različite ličnosti sa kojima imaju duge razgovore.

U telefonskom pozivu koji je pre dva dana objavljen na njihovom nalogu na You Tube, pretvarajući se da su bivši predsednik Ukrajine, Petro Porošenko, pozvali su premijera Severne Makedonije, Zorana Zaeva.

Zaev je misliio da razgovara sa Porošenkom, rekavši da su se za ideju o promeni granica dogovorili Hašim Tači i Aleksandar Vučić, ali i da to može da izazove novi rat na Balkanu i da je kancelarka Merkel u potpunosti protiv ove ideje.

Zaev: Halo

Lažni Porošenko: Halo, zdravo gospodine Premijeru, veoma mi je drago da vas čujem.

Zaev: Zadovoljstvo mi je, ovde Zoran, vi ste gospodine predsedniče?

Lažni Porošenko: Da, nadam se da je vreme dobro u Makedoniji.

Zaev: Da, leto je, veoma je toplo, kako je u Ukrajini?

Pored toga, želeo bih da podelim sa vama jedan moj strah, povodom toga šta se dešava ovde, u našem regionu. Predsednici Srbije i Kosova započeli su pregovore povodom deljenja teritorija i promena granica i mi smo izuzetno protiv toga, čak je i kancelarka Merkel protiv, ceo region je protiv zato što mislimo da postoje skrivene namere Rusije da iskoristi to kao praksu u međunarodnim odnosima. Želim da Vas upozorim, da budete upoznati. Juče sam pričao sa kancelarkom Merkel o tome, vodili smo telefonski ragovor duže od pola sata. Zatražio sam podršku, zato što sam video da neko želi da iskoristi promenu granica kao novu međunarodnu praksu. To planiraju zemlje koje su povezane, kao na primer – Turska sa Kiprom, Rusija sa Abhazijom i Ukrajinom. I veoma sam uplašen da bi takvi koraci pričinili veliku štetu vašem regionu, ali takođe i mom regionu. Mi smo u potpunosti protiv toga. Informisali smo američke snage i političare. Ja sam informisao čak i zamenika predsednika, Pensa i glavnog u Stejt departmentu, gospodina Pompea. Apelujemo snažno na Evropsku komisiju, naročito na Federiku Mogerini da zaustave ovakve aktivnosti koje će pričiniti veliku štetu Balkanu.“

Lažni Poreško: Šta je Rusija učinila povodom ovoga?

Zaev: Srbija je veoma bliska sa Rusijom. To je u redu, oni imaju takve odluke. Ali sada je problem sa Kosovom i rešenje do kog su došli je da deset opština sa Severa Kosova dodele Srbiji i nekoliko opština u Južnoj Srbiji da se dodele Kosovu. Takva promena granica nije moguća zbog toga što će sa druge strane moguće granice ipak da ostanu Srbi i Albanci i to bi dovelo samo do ratova. Balkan će postati nova tempirana bomba. Osim toga, video sam delovanja, moguća, možda grešim, nadam se da grešim, ali moramo da budemo fokusirani, zato što navodno neke ruske snage, navodno, imaju plan da to iskoriste kao međunarodnu praksu za Ukrajinu i Abhaziju i moguće Turska za Kipar. Znate za ostrvo Kipar i probleme koje imaju sa Grčkom.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana