Zakon o platama u javnom sektoru nejasan, radnici najavljuju štrajkove

Zakon o platama u javnom sektoru, koji stupa na snagu 1. decembra, ne predviđa da će svi zaposleni u tom sektoru osjetiti dobrobiti tog zakonskog rješenja, a zaposleni u javnim preduzećima upozoravaju na moguće proteste i štrajkove, prenosi RTK.

Međutim, iz Ministarstva finansija kažu da je sve spremno za sprovođenje zakona i da su sredstva dovoljna za pokrivanje finansijskih troškova.

Predsjednik Saveza državnih službenika Kosova Mursel Zymberi, objasnio je da Zakon o platama u javnom sektoru razlikuje sektore i dodao da bi buduća vlada trebala da izmjeni pomenuto zakonsko rješenje.

„Vjerujem da će biti dosta zabune, situacija je nejasna. Ako vlada i naredna skupština ne izmjene zakon kako bi poboljšali položaj državnih službenika, onda će, naravno, taj zakon biti nemoguće primjeniti“, napomenuo je Zymberi.

Direktor Odjeljenja za odnose sa javnošću u KEK-u Skender Bucolli je u pisanom odgovoru Radio Kosova rekao da je glavna mana tog zakona izjednačavanje zaposlenih u KEK-u u proizvodnji sa administrativnim osobljem i državnim službenicima.

Dodaje da je nemoguće da trenutni nivo sistematizacije plata proizvodnim radnicima, inženjerima i specijalistima u kritičnim oblastima ne bude u granicama određenim zakonom.

Predstavnik Nezavisnog sindikata PTK Lami Balaj kaže da je Zakon o platama u javnom sektoru našao Telekom Kosova u paketu sa kompanijama koje se finansiraju iz kosovskog budžeta.

„Mi smo tržišno orijentisana kompanija i ne možemo biti uslovljeni platama, jer radimo na ekspertskoj osnovi i stalno pratimo tržišnu konkurenciju“, istakao je Balaj.

Prema njegovim riječima, Telekom Kosova je donio 500 miliona eura u zemlju i nema načina da se miješa u Zakon o platnim bilansima, jer je ta kompanija finansijer.

Balaj je kazao da su se žalili Zaštitniku građana i ako nešto ne bude urađeno, biće primorani da pokrenu proteste i štrajkove.

Kancelarija Zaštitnika građana je u odgovoru za Radio Kosovo rekla da je do sada primila dvadeset žalbi u vezi sa Zakonom o platama u javnom sektoru, ne samo od sindikata, već i od raznih grupa koje smatraju da taj akt negativno utiče na njihove interese.

Prema Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu, Zaštitnik građana može pokrenuti pitanje usklađenosti zakona sa najvišim pravnim aktom u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zakona.

Zakonski rok za pokretanje tog pitanja počinje teći od dana stupanja na snagu Zakona o platama.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook