Zaronili u najdublji dio okeana: Pronašli nešto što nikako nisu očekivali (VIDEO)

Putovao je gotovo 11 kilometara u dubinu okeana te zaronom u trajanju od četiri sata postavio rekord najdubljeg pojedinačnog ronjenja u historiji

Nakon što je američki istraživač izveo do sada najdublji zaron s ljudskom posadom, vratio se na površinu s obeshrabrujućim vijestima.

Naime, na dnu Marijanske brazde našao je plastično smeće, javlja CNN.

Viktor Veskovo (Victor Vescovo, 53) zaronio je na dubinu od 10.927 metara da bi stigao do “Challenger Deepa”, koji se nalazi na južnom dijelu Marijanske brazde. Veskovo je to učinio u sklopu misije koja ima za cilj mapirati najdublja podvodna mjesta na svijetu.

Putovao je gotovo 11 kilometara u dubinu okeana te zaronom u trajanju od četiri sata postavio rekord najdubljeg pojedinačnog ronjenja u historiji.

Osim što je na dnu najdubljeg dijela svijeta pronašao četiri nove životinjske vrste, Veskovo je tamo uočio plastičnu vrećicu i omote od slatkiša.

Marijanska brazda najdublja je brazda u Tihom okeanu, a ujedno i najdublja na cijelom svijetu.

Viktor Veskovo, poslovni čovjek s iskustvom u pomorstvu, podmornicom naziva “The Limiting Factor” snima i mapira za Discovery Channel pet najdubljih tačaka okeana u sklopu ekspedicije “Five Deeps Expedition”.

U najvećim dubinama Indijskog okeana Veskovo je nedavno snimio misteriozno novo biće koje podsjeća na meduzu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana