Zašto dijete i brzopotezna rješenja zapravo ne funkcionišu?

Ipak, iako postoje brojne dijete, preparati, programi vježvanja i hirurške opcije kojima možete riješiti problem suvišnih kilograma, valja upamtiti kako su ovo privremena rješenja, te kako vam najčešće neće pomoći da svoj problem riješite dugoročno.

Ukoliko je vaš cilj gubitak suvišnih kilograma za stalno, bez neugodnog jo-jo efekta i ponovnog debljanja nakon završetka sa dijetom, onda ovakva, brzopotezna rješenja ne bit trebala privlačiti vašu pažnju.

Ukratko rečeno – ne postoji brzi program koji će vam pomoći da se kilograma riješite zauvijek. Ovo je samo način na koji industrija preparata za mršavljenje opstaje i zarađuje milijarde dolara.

Naučnici navode kako je stalno dobivanje i gubljenje kilograma dosta štetno za organizam, čak i štetnije od održavanja stabilne težine, pa makar ona bila i veća.

Problem sa dijetama je sljedeći: kad smo na dijeti, borimo se protiv vlastite biologije. Tijelo ne zna razliku između gladovanja i dijete, sve što zna jeste da mu je uskraćena hrana i da ne dobiva ono što mu treba. 

Stoga, u slučaju produženog perioda restrikcije kalorija, tijelo radi sve što je u njegovoj moći kako bi usporilo metabolizam i kako ne bi došlo do izgladnjivanja i smrti. Ovo je zapravo najočitiji primjer mehanizma za preživljavanje. Iz tog razloga, usljed usporenog metabolizma, može doći do usporenja ili prekida mršavljenja, čak i ako ste i dalje na dijeti.

Ukoliko imate višak kilograma, dijeta vam neće pomoći da dobijete metabolizam prirodno mršave osobe. Nikad ne možete jesti šta hoćete, koliko hoćete i kad hoćete, kao što to rade prirodno mršave osobe. Bit će potrebno da pazite na prehranu i redovno vježbate kako biste zadržali željenu težinu.

Stoga, šta uraditi?

Prestanite vjerovati u reklame i voditi se njima. I učite da prihvatite svoju različitost. Nismo svi rođeni isti i ne trebamo da budemo isti – dolazimo u svim veličinama i oblicima. Učite da prihvatite i zavolite svoje različitosti, ne budite rob društvenih standarda o tome kako “treba” izgledati.

Ukoliko pak, zbog zdravstvenih razloga želite izgubiti kilograme, pokušajte usvojiti zdrave životne navike – jesti raznovrsnu, zdravu, kvalitetnu hranu i redovno vježbati. Ne treba vam novac za skupe teretane i programe, vježbati možete i sami kući, voziti biciklo, češće pješačiti, trčati, penjati se stepenicama, a ne koristiti lift itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.