Zašto je rano ustajanje dobro za vas

Napravite neke male promjene u svakodnevnom životu i iznenadićete se kako ćete lako uspostaviti ravnotežu, ranije odlaziti na spavate i ranije ustajati.

Prevarite svoj unutrašnji sat

Kada odlučite da promijenite svoje navike, uradite to postepeno. Ako ste donijeli odluku da počnete da ustajete ranije nego inače, nemojte odmah naviti alarm naprimjer sat prije vremena kada ste navikli da se budite, već na svakih nekoliko dana pomjerajte buđenje 10 minuta unazad dok ne dođete do željenog vremena. Vaš organizam će se malo-pomalo navikavati na nov režim i samim tim ćete početi i ranije da idete na spavanje.

Mentalni trik

Smislite neki ritual koji ćete svako jutro obavljati, a u kom ćete uživati kako bi vam rano ustajanje lakše palo. Odvojite 15, 20 minuta da popijete kafu ili doručkujete ili jednostavno pustite svoju omiljenu muziku čim se probudite. Ovo će vam pomoći da se razbudite i da sa osmijehom na licu započnete dan. Nikako nemojte čim otvorite oči da razmišljate o obavezama koje vas čekaju.

Manje kafe

Kako biste lakše i ranije zaspali uveče, nemojte tokom dana preterivati sa količinom kofeina koju unosite. Ograničite se na dvije kafe dnevno i neka posljednja bude najkasnije oko 16 sati. Ukoliko ste baš veliki ljubitelj ovog ukusnog napitka, kupite kafu bez kofeina pa ćete moći i uveče da uživate ispijajući je.

Bavite se sportom

Dobro je poznato da fizička aktivnost pozitivno utječe na kvalitetan san i otklanja nesanicu, a istovremeno pomaže da imamo više energije tokom dana. Ukoliko možete, bilo bi idealno da odradite trening ujutru kako biste se razbudili i pokrenuli organizam. Ako vam više prija da vježbate popodne, trudite se da ne bude suviše kasno.

Jak doručak i lagana večera

Kada se probudimo, našem tijelu je potrebna energija, a najbolji način da je obezbijedimo jeste da pojedemo jak doručak koji će u sebi imati i ugljene hidrate i proteine pa tek nakon njega možemo popiti kafu. Na ovaj način, pokrenućemo metabolizam i započeti dan na pravi način. A kako uveče ne biste imali problema da zaspite, trudite se da ne večerate posle 19 sati i da obrok bude siromašan ugljenim hidratima. Tunjevina sa salatom ili pileće bijelo meso sa barenim povrćem neki su od prijedloga za ukusnu večeru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.