Zašto su sokovi od povrća toliko popularni

U pomodarskim kvartovima Los Anđelesa, poput Santa Monike i Beverli Hilsa, na svakom ćošku se nalaze barovi u kojima se služe sokovi od povrća. A nije rijetko ni vidjeti prolaznike sa plastičnom čašom punom soka od povrća, umjesto uobičajene kafe.

"Odlični su za povećanje energije", kaže instruktorka joge Kia Miler (44), koja najviše voli miks od kupusa, peršuna i kurkume.

"To je novo vino", objašnjava ona, služeći zelenkasti napitak novinaru AFP.

Sokovi od povrća mogu se praviti u najrazličitijim kombinacijama: kupus i cvekla, šargarepa i kokosovo ili bademovo mlijeko, celer i krastavac, a moguće su i mješavine sa voćem.

I dok ih neki tek povremeno gustiraju, drugi ih redovno koriste kao novi način ishrane. Ima i onih koji sokove od povrća piju tri, sedam ili 30 dana zaredom, bez unošenja čvrste hrane, kako bi pročistili organizam.

U julu, finansijski časopis "Baron" procijenio je na pet milijardi dolara industriju sokova od povrća u SAD-u, sa godišnjim rastom između četiri i osam odsto.

Prema pisanju tog lista, u Americi trenutno postoji 6.200 lokala u kojima se služe sokovi od povrća. Najviše ih je u Los Anđelesu i Njujorku, ali se sve više otvaraju i u drugim gradovima širom zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.