Zdravlje srca: Maslac je ipak zdraviji od margarina?

Iako su nas godinama učili da umjesto maslaca koristimo margarin, nova studija kaže da je margarin opasniji za zdravlje bez obzira na to što sadrži biljne masnoće.

U proteklih 50 godina govorilo se da treba smanjiti unos zasićenih životinjskih masti i jesti više masti biljnog porijekla koje se nalaze u margarinu.

Sada pak naučnici u SAD-u tvrde da su novom analizom studija provedenih između 1966. i 1973. otkrili da neki od podataka nisu tačno analizirani jer su bili zametnuti.

Odabrali su studiju u Sydneyju s 458 muškaraca u dobi od 30 do 59 godina, a svi su imali srčani udar ili su patili od angine. Naučnici su odabrali upravo tu studiju jer je jedina koja je pratila uticaj povećanja potrošnje omega-6 nezasićenih masnih kiselina.

Polovici anketiranih muškaraca savjetovano je da smanje potrošnju proizvoda sa životinjskim masnoćama i zamijene ga uljem šafranike (slično suncokretovom ulju) i margarinom umjesto maslaca.

Rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal pokazali su da oni koji su jeli više tih proizvoda imaju gotovo dvaput veću vjerovatnost da obole i umru od srčanih bolesti.

Omega-6 se nalazi u biljnim uljima kojih ima u suncokretu, soji ili šafranu te u margarinu nastalom od tih ulja. Kada jednom uđe u tijelo, pretvara se u arahidonske masne kiseline koje mogu izazvati oslobađanje drugih hemikalija i dovode do upale uzrokujući niz hroničnih bolesti poput problema sa srcem.

Profesor Tom Sanders s Kraljevskog univerziteta u Londonu rekao je za Daily Mail da se ipak ne bi trebalo strogo držati savjeta iz ove studije jer neke novije tvrde suprotno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.